Ljekovita svojstva joda, kako koristiti jod i šta lječiti njime

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama:

Ljekovita svojstva joda

Suočeni smo s mnogim bolestima među čijim je uzrocima manjak esencijalnih tvari, bez kojih ne možemo normalno funkcionirati ni biti potpuno zdravi.

Među tim tvarima je i jod, element čiji nam nedostatak može uzrokovati mnoge male i velike tegobe. Prije mnogo godina jod je korišten u liječenju mnogih bolesti, no rastom farmaceutske industrije i pojavom skupih lijekova ta je jeftina i djelotvorna terapija potisnuta u zaborav.

Međutim, mogućnosti liječenja jodom ne smiju se zanemariti, i možda je baš jod ono što vašem organizmu nedostaje.

Opasnosti manjka joda

Jod prvenstveno igra ulogu u radu štitnjače – žlijezde koja utječe na mnoge procese u tijelu. U njoj se nalazi 70% do 80% joda, no on je bitan i za druga tkiva: mozak, dojke, kožu, želudac, timus, gušteraču i cerebralnu spinalnu tekućinu.

Nedostatak joda u bilo kojem od tih dijelova tijela dovodi do njegove disfunkcije.

Znakovi manjka joda uključuju:

 • grčeve u mišićima
 • hladne ruke i stopala
 • sklonost debljanju
 • lošu memoriju
 • zatvor
 • depresiju
 • edeme
 • mialgiju
 • slabost
 • suhu kožu
 • lomljive nokte

Manjak joda može dovesti i do hipotireoze, gušavosti, debljanja, mentalne retardacije i nekih vrsta raka.

Ljekovita svojstva joda

Jod nije samo mineral prijeko potreban našem organizmu – on je i lijek za brojne bolesti.

Ovaj mineral čisti arterije, sprječava infarkt, moždani udar i druge bolesti vezane uz aterosklerozu. Uravnotežuje hormone i može vas spasiti od odlaska na operaciju štitnjače. Smanjuje tegobe i potrebu za lijekovima kod dijabetesa. Primijećeno je da poboljšava mentalne funkcije i sprječava Parkinsonovu i Alzheimerovu bolest.

Ubija parazite, bakterije, viruse i gljivice, a neki ga izvori navode kao stopostotni lijek za infekcije mjehura.

Doktor David Derry – poznati kanadski stručnjak za bolesti štitnjače – jod je smatrao najboljim antibakterijskim i antivirusnim sredstvom svih vremena.

Veza joda i ADHD-a

Mnoga istraživanja povezuju manjak joda s pojavom hiperaktivnosti. Među njima je i jedno desetogodišnje istraživanje kojim je zaključeno da je ADHD češći kod osoba u kojih postoji rizik od manjka joda. Pozitivna strana mogućnosti lakog sprječavanja i liječenja ADHD-a unošenjem adekvatnih količina ovog minerala.

Liječenje štitnjače jodom

Štitnjača proizvodi hormone čija sinteza ovisi o jodu. Ako ga nedostaje, rad štitnjače će biti usporen, što uzrokuje brojne smetnje. Najčešći simptomi su manjak energije, umor, depresija, suha koža, podbuhlost, neplodnost, debljanje, nepodnošenje hladnoće.

S druge strane, u slučaju pojačanog lučenja hormona štitnjače dolazi do hipertireoze. Simptomi tog stanja uključuju nemir, razdražljivost, nesanicu, znojenje, opadanje kose, proljev i mršavljenje.

Jedan od pionira liječenja bolesti štitnjače jodom je dr. David Brownstein, koji smatra da se ti problemi mogu ukloniti korigiranjem njegova unosa.

On je ujedno i autor knjige „Iodine: Why You Need It, Why You Can't Live Without It“, u kojoj možete naći opširnije informacije o liječenju jodom.

Sprečava zloćudne bolesti

Ispravnim unosom joda može se liječiti rak dojke, prostate i štitnjače, te fibrocistična bolest dojke. U prvom stadiju raka ili fibrocistične bolesti dojke dovoljno je piti jednu kap Lugolove otopine da bi se spriječio daljnji razvoj bolesti. Jod potiče samouništenje stanica raka na štitnjači i dojci. U tijelu može djelovati kao antioksidant i oksidant, što ga čini moćnim antikancerogenim spojem.

Stope preživljavanja raka dojke u posljednjih 70 godina nisu se puno mijenjale usprkos modernizaciji liječenja, a ovo može biti jedan od odgovora za rješavanje toga problema.

Detoksikacija organizma

Poznato je da jod iz organizma uklanja teške metale – fluorid, brom, živu, kadmij, arsen, aluminij i olovo.

U svrhu detoksikacije i izbacivanja teških metala iz organizma, neki stručnjaci preporučuju velike doze joda – čak i do 100 miligrama na dan.

Nužan od začeća

Nadoknađivanjem joda mogu se riješiti svi problemi s reproduktivnim organima: neplodnost, izostanak ovulacije, manjak libida, nemogućnost iznošenja trudnoće do kraja.

Trudnice imaju 60 posto veću potrebu za jodom jer je manjak u trudnoći.

Nedostatak joda može dovesti do teških mentalnih retardacija, depresije, dvarfizma (patuljastog rasta) i kretenizma. Nažalost, hrvatske studije pokazuju da svaka peta trudnica ima manjak joda u organizmu.

Jod pomaže u liječenju sljedećih tegoba:

 • ADHD
 • akne
 • astma
 • artritis
 • ateroskleroza
 • ciste na jajnicima i neplodnost
 • dijabetes
 • glavobolje
 • hemeroidi
 • hipertenzija
 • hipotireoza
 • mononukleoza
 • rak
 • višak kilograma

Doziranje joda za zdraviji organizam

Službena preporučena dnevna doza iznosi 150 μg (mikrograma), no ta je doza mnogo manja od onih koje koristi alternativna medicina.

Jedan od dokaza da su mnogostruko veće količine joda sigurne je podatak da su Japanci među najzdravijim narodima na svijetu. Oni u prosjeku konzumiraju oko 13 miligrama joda dnevno, što je oko 80 puta više od preporučenih doza. Smatra se da tome mogu zahvaliti i činjenicu da su među najinteligentnijim narodima svijeta. Pored toga, japanski postotak oboljelih od malignih bolesti, posebno štitne žlijezde i mokraćno-reproduktivnih organa, najniži je na svijetu.

Jedan od najlakših načina da dobijete dovoljne količine joda jest da koristite jodiranu sol i jedete hranu bogatu jodom. Najbogatiji izvori joda su prirodna morska sol, alge, mliječni proizvodi, ananas, artičoke, šparoge i tamnozeleno povrće.

Apsorpcija joda može biti smanjena i unosom namirnica iz skupine goitrogena, u koje spadaju kupus, karfiol, kelj, prokulice, brokula, senf, soja, sjemenke lana, kikiriki i drugo.

Preporučena dnevna doza joda je 13 mg za normalnu funkciju tijela (2 kapi Lugolove otopine). Ako je riječ o bolesti, potrebne su veće doze, u iznosu od 6 do 50 mg, ali pod nadzorom stručnjaka. Uz suplementiranje jodom savjetuje se i unošenje selena, magnezija i omega-3 masnih kiselina.

Lugolova otopina – napravite je sami

Lugolova otopina je mješavina joda i kalijevog jodida, koji se koriste u terapijske svrhe.

Posjeduje snažno antibakterijsko, antivirusno i protugljivično djelovanje. Često ga koriste i u bolnicama za dezinfekciju. Preporučljivo je, ako možete, da sami napravite Lugolovu otopinu, jer kupovna može imati neželjene sastojke u sebi.

Otopite 88 grama kalijevog jodida u ½ litre destilirane vode. Dodajte 44 grama kristala joda i dopunite s destiliranom vodom do oznake od jedne litre.

Potreban je otprilike jedan dan, odnosno 24 sata da se kalijev jodid otopi u potpunosti. S vremena na vrijeme protresite smjesu, da biste ubrzali otapanje.

preuzeto:
https://hr.sott.net/article/1696-Ljekovita-svojstva-joda

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama:

NAPOMENA: Ovaj sadržaj je možda pod autorskim pravima. Sadržaje sa ove web stranice je zabranjeno kopirati i prenositi, bilo njen dio ili u cjelini. Dozvoljeno je dijeljenje na društvenim mrežama. Za preuzimanje sadržaja sa ove web stranice i prenošenje na druge medije potrebno je odoborenje Redakcije. Više informacija o navedenom naći ćete u odjeljku Uslovi korištenja. © 2024, Zdravlje bez doktora. Sva prava pridržana!

Discussion about this post

Preporučeno

Najčitanije

Mjesečeve faze

Moon Loading...

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.