Šta se desi sa hljebom kada ga dodirujete prljavim, dezinfikovanim i opranim rukama?

1983

Nekada je primjer bolji od hiljadu objašnjenja. Učiteljica iz Idahoa, SAD,  Jaralee Metcalf napravila je zanimljiv eksperiment koji je vrlo brzo postao viralan i izazavo oduševljenje širom svijeta. Naime učiteljica je napravila eksperiment, kako bi pokazala  svojim učenicima koliko je važno prati ruke. Otvorila je kesu sa sveže zapakovanim hljebom isječenim u kriške. Pripremila  je 5 novih kesica sa hermetički zatvaranjem. Onda je učenicima dala prvu krišku hljeba koju su protrljali od sve laptope i druge elektronske uređaje koje su imali te je hljeb zapakovala u prvu kesicu. Drugu krišku hljeba svi učenici su dotakli rukama koje nisu oprali, te je tu krišku zatvorila u kesicu broj 2.

Zatim su učenici dezinfikovali ruke sredstvima za dezinfekciju, te su svi dodirnuli treću krišku i zapakovali je. Potom su učenici oprali dobro ruke toplom vodom i sapunom te su dodirnuli četvrtu krišku i potom je zatvorili u vrečicu. Peta krišku su bez dodira prbacili u petu vrečicu. Sve vrečice ostavili su 30 dana zatvorene, a zatim su provjerili šta se desilo sa svakom od njih. Rezultati su bili fascinirajući.

Hljeb koji je bio u dodiru sa tastaturama učeničkih laptopa razvio je najviše bakterija i pokazao se kao naslikoviti primjer istih.

Uzorak koji je bio dotaknut prljavim rukama nije trebao dodatna objašnjenja, a  bio je prekriven dodatno i gljivicama pljesniOno što je bilo iznenađenje, bilo je dezinfekciono sredstvo, nakon kojeg su se  ipak razvile bakterije na hljebu.Hljeb koji je dodirivan rukama opranim toplom vodom i sapunom izgledao je isto kao i kontrolni komad hljeba koji nije imao dodira ni sa čim. Gotovo savršeno slikoviti ekperiment učiteljice pokazao je i podsjetio nas na ono što su nam mame govorile od malih nogu koliko je važno stalno prati ruke.

Sjajni primjer koji je učiteljica napravila odličan je vodič i za situaciju sa korona virusom od kojeg je najbolja  zaštita upravo stalno pranje ruku. Naravno, navedeno se odnosi i na sve ostale viruse i bakterije koje dospjevaju u naš organizam upravo preko prljavih ruku. Navedeni eksperiment postao je viralan i raširio se u stotine škola širom Amerike.

 

Zdravljebezdoktora.com