Zova kao lijek: Ovako se prave sok, čaj i ljekoviti med! (RECEPTI)

2023

Zova je biljka koja je vrlo rasprostranjena u našim krajevima. Izuzetno je popularna u narodu već odavnina. Ima prijatan miris i ukus te izuzetnu ljekovitost. Vrijeme je da pronađete drvo zove koje je udaljeno od zagađenja i da uberete cvjetove, pa od njih napravite ljekoviti sok ili čaj.

Naši preci su decenijama koristili zovu u korist zdravlja, a pri tome su uživali u izuzetno ukusnim napicima.

Za zovu kažu da je jedna od najljekovitijih biljaka na svijetu jer sadrži velike količine flavonoida, karotena, vitamina C.

Do sada je poznato da zova liječi gripu, zapušene sinuse, bronhitis, astmu i alergije. Takođe, dokazano je da sok od zove popravlja imunitet, a pomaže i kod dijabetesa i zatvora.

 Čaj protiv kašlja

Čaj od suhih cvijetova zove liječi uporan i suhi kašalj. Ovaj čaj možete da dajete i dijeci, samo je važno da se pre posavjetujete sa svojim ljekarom. Sve što treba da uradite je da cvijetove zove osušite na tamnom i suhom mjestu i da ih tako suhe smrvite u teglu i čuvate za čaj.

Losion za osjetljivu kožu

Losion do zove čini čuda za osjetljivu kožu. Pravi se tako što sa dvije šolje ključale vode prelijete 25 grama osušenog cvijeta zove i poklopite. Kada se ohladi, procijedite u čistu staklenu posudu i čuvajte u frižideru.

Losionom natopite komadić vate i očistite lice. On umiruje i osvježava osjetljivu kožu. Losion od zove bi trebalo da upotrebite tokom naredna tri dana.

Sok od zove

Svi najradije tokom ljetnjih dana pijemo sok od zove. On se veoma jednostavno pravi. U 1 litru hladne vode potopite 20 cvijetova svježe zove. Neka stoji na hladnome mestu (ali ne u frižideru) 24 sata. Procedite, dodajte 800 grama šećera i sok od 1 limuna i ostavite da odstoji još 24 sata. Povremeno promješajte, da se šećer rastopi. Procjediti kroz duplu gazu i sipati u boce.

Ovaj sok se pije razrjeđen sa vodom, a možete koristiti i mineralnu gaziranu vodu za pripremu soka.

Crna zova, lijek protiv raka

Jedan čovek iz Bugarske, napravio je pravu pometnju tvrdeći da mu je lijek od crne zove pomogao da pobjedi rak. Crna zova raste oko riječnih kanala, i daje plod koji podsjeća na borovnice.

Plodovi sazrjevaju krajem avgusta i početkom septembra. Plod treba da bude dobro zreo da bi imao ljekovita svojstva. Kada uberete bobice, operite ih i stavite u tegle, redajući naizmenično jedan red bobica, pa jedan red šećera, dok se tegla se ne napuni do vrha.

Čuvajte teglu na mjestu gdje ima sunca, tako da može da dođe do vrenja. Nakon dvije sedmice, teglu treba zatvoriti i staviti u frižider.

Možete napraviti 2, 3 ili 4 tegle, ali morate imati najmanje dvije da biste imali dovoljno ovog lijeka do iduće godine. Uzimajte najmanje 1 kašičicu svakog jutra na prazan stomak, 10 minuta prije obroka. Oni koji su koristili ovaj ljek kažu da im se jednom pobeđen rak nije više vraćao.