12 najboljih: Top hrana koju možete jesti ujutro

10588

Doručak je najzdraviji obrok u danu te je potrebno učiniti ga dijelom svakodnevne rutine. Konzumacija zdrave hrane ujutro dat će vam energiju i spriječiti da se prejedate tokom dana. U nastavku vam donosimo 12 vrsta najzdravije hrane koju biste trebali jesti za doručak.

Jaja su bogata proteinima i važnim hranjivim tvarima. Daju osjećaj sitosti te su niskokalorična.

Grčki jogurt ima visok udio proteina, pomaže u smanjenju apetita i može pomoći u gubitku težine. Određeni tipovi sadrže i korisne probiotike.

Šolja kafe je odličan način za početak vašeg dana. Kofein u kafi može poboljšati raspoloženje, mentalne performanse i metabolizam.

Ovsena kaša je bogata beta-glukanskim vlaknima koja smanjuju holesterol i povećavaju osećaj sitosti. Takođe sadrži antioksidante.

Chia sjemenke su bogate vlaknima i prepune antioksidansa koji može smanjiti upalu te rizik od bolesti.

Orasi su hranjive namirnice koje pomažu da se smanji rizik od srčanih bolesti. Poboljšavaju kontrolu šećera u krvi.

Bobičasto voće je bogato vlaknima, a sadrži malo kalorija. Takođe su bogati antioksidansima koji smanjuju rizik od upalnih procesa.

Zeleni čaj ima mnogo koristi za zdravlje. Sadrži antioksidans koji se zove EGCG, koji ima koristi za mozak i nervni sistem.

smoothy 19 7 2018

Proteinski napitak ili smoothie je visokoproteinski izbor za doručak koja promoviše sitost i pomaže u stabilizaciji razine šećera u krvi.

Voće je dobar izvor vitamina, kalijuma i vlakana. Takođe sadrži antioksidante koji pomažu smanjenju rizika od oboljenja.

Laneno sjeme je bogato vlaknima koja vam pomaže da se osjećate puni. Oni takođe mogu poboljšati osjetljivost na inzulin i smanjiti nivo šećera u krvi.

Svježi sir je bogat proteinima, daje osjećaj punoće i poboljšava metabolizam.copyright: www.zdravljebezdoktora.com