Nevjerovatna “Čelična bakica” kakvu niste do sada vidjeli

962

Edwina Brocklesby, Britanka stara 78 godina je osoba kakvu vjerovatno nikada do sada nista sreli. Edwin je naime najstarija Britanka koja je ponjela titulu “IRONMAN”, najtežeg triatlon izazova. Ironman triatlon je dobio naziv od engleskih reči iron što znači čelik i man što znači čovjek; u slobodnom prevodu „čelični čovjek“ aludira na snagu i izdržljivost koju mora da ima takmičar u ovom sportu. Ironman je ultra-triatlon tj. takmičenje koje se sastoji od 3.800 m plivanja, 180 km vožnje bicikla i 42,195 KM trčanja. Edwina je naime do sada učestvovala u čak 10 ovakvih triatlona a 6 je uspjela da u potpunosti završi.

Ovakava postignuća koja teško da mogu ispuniti i vrhunski sportisti u dvadesetim godinama nešto je što je Edwina započela i postigla u poznim godinama. Nevjerovatna je činjenica da Edwina do svoje pedesete godine uopšte nije vježbala, plivala ili trčala, te je svoju avanturu započela nakon opklade sa mužem da bi voljela da proba trčati maraton. Edwina nije znala ni plivati, što je savladala tek sa 60  godina starosti.

Edvina je zahvaljući tome što se posvetila sportu odličnog zdravlja i snage iako u poznim godinama što je uglavnom nezamislivo u našim uslovima.

Edwina je osnovala i Udrugu za zdravo starenje, napisala je knjigu o svom putu i svakodnevno vrši predavanja i vodi vježbe iz pilatesa, nordijskog hodanja i fitnesa.

Edwina je dokaz da su godine samo broj a da stanje tijela, zdravlja ali i duha zavisi od volje i spremnosti da se upustimo u zdrav način života i vježbanje.