Zeleni čaj, lijek star 4000 godina

895

Još prije 4000 godina drevni Kinezi su pili zeleni čaj koji je tada služio kao lijek od glavobolje, depresije i bolova u zglobovima.
Glavna snaga zelenog čaja nalazi se velikoj koncentraciji antioskidansa i flavonoida. Oni spriječavaju razvoj i napredovanje bolesti krvnih sudova i srca te slobodnih radikala koji izazivaju rak. Nedavna japanska studija rađena u trajanju od 11 godina pokazala je da su ljudi starosti od 40-79 godina starosti, koji su pili pola litre zelenog čaja na dan imali za 31% manje bolesti srca i krvotoka od onih koji to nisu radili.
Također pijenje zelenog čaja reduciralo je LDL (loši)holesterol, smanjilo stres te pozitivno uticalo na krvni pritisak.
Da sumiramo pijete li redovno zeleni čaj mogli biste pozitivno uticati na:holesterol, krvni pritisak, kardiovaskularni sistem, prevenciju raka, smanjenje stresa, depresiju, tegobe zglobova, glavobolju i tjelesnu težinu. Sve ove koristi kriju se u samo dvije šolje zelenog čaja na dan.
Zato ne oklijevajte napravite sebi odmah ujutro barem pola litre zelenog čaja koji možete konzumirati tokom dana.
Važna napomena: zeleni čaj nikada nemojte praviti sa ključalom vodom nego isključivo sa toplom vodom temparature od 60-80 C kako biste sačuvali njegova ljekovita svojstva.
www.zdravljebezdoktora.com