Nevjerovatne zdravstvene koristi jednostavne vježbe koju morate probati

1222

Koristi hodanja unazad Hodanje unazad možda zvuči za neke pomalo glupo ali ima iznimno nevjerovatne zdravstvene koristi.Ako dodate bar 5-10 minuta aktivnosti hodanja unazad 2-3 puta sedmično uz uobičajne aktivnosti tjelovježbe i trčanja, vašem cijelom organizmu ćete dati mnogo zdravstvene koristi i pružiti mu novi izazov.Hodanje unazad sagorijeva više kalorija i poboljšava kardiovaskularnu vitalnost u kraćem vremenu u odnosu na standardne tjelesne aktivnosti. Poboljšava vertikalnu stabilnost tijela posebno za one koji pate od nestabilnog hoda, vrtoglavice i često se osjećaju malaksalo. Kako smo naviknuti na hodanje i trčanje unaprijed , našem tijelu nije sasvim normalno da hodamo unazad.

A da bi ostali stabilni i postigli dalje kretanje, moramo se fokusirati na sigurnost i dodatno se prebaciti na oprezan mod te kontrolisati ravnotežu tijela što dodatno podtiče rad mozga. Stoga hodanje i trčanje unazad pruža višetruke direktne i indirektne koristi. Povećava kordinaciju tijela i pokreta u prostoru. Povećava mišićnu snagu dijelova nogu koji se inače obično ne koriste često.

Povećava snagu zglobova i kostiju. Poboljšava metabolizam i nivo energije. Poboljšava oštrinu uma i memoriju odnosno omogućava osobi da se lakše prisjeti stvari koje su od funkcionalne koristi svakodnevnih aktivnosti. Povećava sveukupno pozitivno raspoloženje. Pomaže u poboljšanju ciklusa spavanja. Prema studijama objavljenim u časopisima Biomehanika i Međunarodna sportska medicina, potvrđeno je da se više poboljšava kardiorespiratorna vitalnost i umanjuju bolnosti u koljenu kombinovanjem hodanja i trčanja unazad u odnosu na drugih aktivnosti. Možete hodati napolju, na traci ili jednostavno kada uhvatite par momenata između svakodnevnih obaveza i za početak napravite pokoji korak unazad u kući. Postepeno povećavanje aktivnosti neće djelovati kao šok organizmu niti ćete imati izgovor nedostatka vremena. Benefiti čak i malog ulaganja u zdravlje će Vam se višestruko vratiti.