REZULTATI NOVE MEDICINSKE STUDIJE: Dodajte samo jednu namirnicu i smanjite mogućnost raka za 45%

2115
Znanstvenici su primijetili najveći učinak na karcinom dojke, no tvrdi se i kako studije uglavnom nisu uključivale druge vrsta raka.

Rezultati nove studije pridonose sve većem broju dokaza o koristima gljiva u smanjivanju rizika od raka.

Naime, američki stručnjaci analizirali su 17 studija o raku objavljenih između 1966. i 2020. godine kako bi utvrdili vezu između konzumacije gljiva i bolesti. Tim je otkrio kako konzumacija samo 18 grama gljiva dnevno smanjuje rizik od oboljenja za 45 posto. Količinski, to bi bio jedan šampinjon srednje veličine.

Nekoliko studija prethodno je povezalo unos gljiva sa smanjenim rizikom od raka, uključujući karcinom prostate i vrata maternice, piše Daily Mail.

Profesor John Richie s Penn State Instituta za karcinom tvrdi kako je 18 grama “vrlo gruba procjena”, iako podaci sugeriraju da što više gljiva pojedemo, imamo manji rizik od oboljenja od raka.

“Dostupne metode korištene za procjenu udjela gljiva u nečijoj prehrani podložne su velikim promjenama. Također, razine mogu jako varirati ovisno o vrsti gljiva i o tome jesu li i kako kuhane”, dodao je profesor.

Najveći učinak na karcinom dojke

Gljive su poznate kao dobar izvor proteina, vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa. Dugo se koriste u lijekovima u Aziji, no njihove potencijalne zdravstvene koristi u punom su mahu zaživjele tek posljednjih desetljeća.

Sve veći broj studija sugerira kako gljive imaju protuupalna i antioksidativna svojstva. Posebno je značajan ergotionein, jedinstveni antioksidans i protuupalna tvar koju ljudi ne mogu sami sintetizirati, a u gljivama ga ima najviše.

“Unos antioksidansa u tijelo može pomoći u zaštiti od oksidativnog stresa i smanjiti rizik od raka”, objasnio je koautor studije dr. Djibril M. Ba.

Šitake gljive, bukovače, maitake i kraljevske bukovače sadrže veće količine ergotionina od šampinjona. Unatoč tome, studija je pokazala da su ispitanici koji su uvrstili bilo koju vrstu gljiva u svoju svakodnevnu prehranu imali manji rizik od raka.

Znanstvenici su primijetili najveći učinak na karcinom dojke, no Ba tvrdi kako studije uglavnom nisu uključivale druge vrsta raka.

Novo istraživanje moglo bi biti korisno u daljnjem istraživanju zaštitnih učinaka gljiva i promicanju zdravije prehrane.