Jagorčevina lijek za srce i pluća ali ne samo to. Pročitajte šta sve liječi jagorčevina i kako se priprema.

3327

Jagorčevina (kod nas poznata pod nazivom svatovi) je vrlo ljekovita biljka koja se od davnina koristila  za iskašljavanje, bronhitis, nazeb , oslobadjanje od nagomilane sluzi, migrene i reumatizma. . U terapijske svrhe koriste se korijen, cvjetovi i listovi u svježem ili sušenom obliku. Jagorčevina je poznata kao biljka koja nam među prvima nagovještava dolazak proljeća.

Pored toga što je jedva čekamo kao vjesnika prolje

Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama zbog saponina, koji može da uzrokuje neželjene posledice a kada jagorčevinu koristite u većim količinama može uzrokovati mučninu i povraćanje.

Mi smo kao djeca jeli cvjetove jagorčevine odmah po ubiranju, a koristili smo ih i kao sredstvo kojim smo se zabavljali jer cvijet jagorčevine kada se pažljivo ubere i kada se duva kroz njega može da proizvodi zvuk.

Kako se bere jagorčevina?

Korijen jagorčevine se sakuplja za vrijeme cvjetanja, lišće dok je mlado i zdravo, obično za vreme cvjetanja,a cvijet kad se potpuno razvije.

Kada ste ubrali dijelove biljke koje želite da koristite kao lijek, korijen  sušite direktno na suncu
a cijvet i list u hladu na promahi  razasut u tankom sloju. Cvijet brzo osušite jer u suprotnom pozeleni  pa bude upropašten.

Sjemenke jagorčevine se koriste za njegu kože jer sadrže sastojke koji umanjuju bore i potpomažu regeneraciju ćelija kože. Redovnim korišćenjem preparata sa ekstraktom jagorčevine koža postaje elastičnija a bore isčeznu.
– Uljani ekstrakt jagorčevine doprinosi rastu kose.
– Napitak od jagorčevine vraća energiju i diže raspoloženje: Jedna kašičica cvijeta jagorčevine pomiješa se sa kašičicom svježeg lišća breze i kašičicom svježeg lišća koprive. Preko toga prelijte dva decilitra vrele vode. Mješavinu procijediti posle minut, dva i piti u malim gutljajima tri puta na dan.
– Za “istjerivanje” kamena u bubregu odličan je čaj koji se kuha od korijena pa se pomiješa sa medom i onda pije.

Da biste napravili napitak protiv nesanice potrebno je 50 g jagorčevine, 25 g lavandinog cvijeta, 10 grama hmelja i 15 grama kantariona. Do vrha punu kašiku ove mješavine prelijte sa 1/4 l vrele vode i ostavite da odstoji tri minuta. Procijeđen čaj se pije zaslađen medom, dok je vreo neposredno  pred spavanje.

Za liječenje srčanih tegoba  flašu od 2 litra napunite svježim cvjetovima jagorčevine, pa nalijte bijelo vino, tako da cvjetovi plivaju u vinu. Flašu zatvorite i ostavite na sunčanom mjestu dvije nedjelje. Posle toga napitak je spreman za upotrebu a uzima se tri puta dnevno po jedna kašika.

Prehlada i suhi kašalj – 50 g usitnjenih cvetova jagorčevine prelije se litrom ključale vode i ostaviti da odstoji pola sata. Procijedi se u stakleni bokal i pije pet šoljica dnevno.

Proljećni umor – u avanu se usitni 10 g shvog korjena jagorčevine, 10 g cvijetova majčine dušice i 10 g anisa. Mješavina se prelije sa 2,5 dl kipuće vode i procijedi, pije se jedna šolja dnevno.

Drugi recept je: 50 g jagorčevine, 50 g pupoljaka zove (zelene, neotvorene drške cvijeta), 15 g koprive i 15 g korjena maslačka. Puna kašičica ove mješavine se sipa u 1/4 l kipuće vode i ostavi da odstoji tri minuta. Nakon toga se procijedi, po potrebi zasladi medom. Ovaj čaj se koristi i za pročišćavanje krvi.

Iskoristite ovo vrijeme pa uberite ovu biljku kako biste je imali alo vam zatreba jer već se pojavila na mnogo mjesta a prava šteta je ne iskoristiti njenu ljekovitost.