Da li znate da su kokice najzdravija grickalica?

1347

Iako su grickalice generalno vrlo nezdrave i kalorične, za kokice kao grickalicu možemo reći da je suprotnost tome. Naime kokice su jelo koje se ubraja u cjelovite žitarice i donose mnogo dobrobiti organizmu. Izdvojili smo najvažnije koristi koje možete imati od kozumiranja kokica:

1. Riješićete se zatvora

Kokice nisu samo hrana za filmove, one mogu biti i zdrava užina, ali samo ako ih pravite sa vrlo malo soli i putera. Pune su vlakana, a svima je poznato da su vlakna presudna za dobro varenje. Možete pojesti porciju od 3 šoljice kokica i dobiti 3,5 g vlakana koje će riješiti problem zatvora ili opstipacije.

Kokice pravljene na vrelom vazduhu imaju 100 kalorija u jednoj porciji. Kokice koje se prodaju na kiosku ili one iz kesica za mikrovalnu pećnicu sadrže veliku količinu masti i mogu samo naštetiti vašim crijevima.

2. Riješićete se stresa

Kokice ne utiče samo fizički na nas, već mogu doprinijeti i našem boljem psihičkom stanju. Kokice su hrana koja je bogata ugljikohidratima i ima nizak glikemijski indeks. Ovo može dovesti do zadržavanja nivoa serotonina, a time i boljeg raspoloženja. Kokice se mogu smatrati složenim ugljikohidratima.

Ali, kada dodate šećer, so ili ulje, sve prednosti koje možete očekivati od kokica potpuno nestaju. Način na koji jedete kokice također može poboljšati vaše raspoloženje. Psiholozi preporučuju da pokušate jesti kokice štapićima kako biste od njih dobili što više zadovoljstva.

3. Veće su šanse da zatrudnite

Donedavno, ova užina je imala samo 2 poznate upotrebe: mogli ste je jesti ili bacati na ljude koji su bili bučni u bioskopu. Sada je treća funkcija postala popularna jer kokice također povećavaju vaše šanse za začeće. Naučnici sugerišu da žvakanje ove ukusne grickalice može poboljšati plodnost čak i kod muškaraca.

4. Ublažava simptome PMS-a

Dobra vijest je da kokice zapravo smiruju simptome PMS-a. Ova užina povećava serotonin, hormon dobrog raspoloženja. Kokice vam također daju stabilan nalet energije tako da se dugo osjećate sitima.

Ono što je važno napomenuti je da su kokice najzdravije sa korištenjem što manje masnoće i soli. Kokice iz mikrovalne ne spadaju u ovu kategoriju jer sadrže mnogobrojne aditive koji su vrlo štetni po zdravlje pa ih izbjegavajte. Najzdraviji oblik kokica su kokice napravljene na vrelom vazduhu a ako već koristite masnoće onda preporučujemo da probate kokice praviti na masnoći od kokosovog ulja ili na maslinovom ulju.