Tajna uvinog čaja? Lijek za muške i ženske probleme.

681

Uvin čaj i njegova ljekovitost

Uvin čaj se najčešće koristi za infekcije u mokraćnom sistemu, ali pomaže i kod drugih bolesti kao što su bolesti cistitisa, uretritisa i neftitisa. Glavni sastojak uve biljke je arbutin. U urinarni trakt dolazi kroz apsorbiranje u želucu, najviše utječe na štetne mikrobe koji utječu na upalne procese u mokraćnom mjehuru. Pomaže na način da smanjuje  upalu i iritacije te dolazi do osjećaja olakšanja nakon svakog obavljanja male nužde.

Želimo li potaknuti mokrenje također se koristi Uvin čaj koji obiluje antioksidansima i pomaže u čišćenju organizma svakim mokrenjem i eliminiranju nezdravih tvari iz crijeva.

Uvin čaj ima još nekoliko pozitivnih svojstava, a to su:

  • efikasan je diuretik
  • pomaže kod sprječavanja proljeva
  • u slučaju pretjeranog gubitka vode omogućava hidrataciju organizma
  • pomaže kod reguliranja tlaka
  • sprječava gubitak kalija u organizmu
  • efikasan je kod upale prostate
  • pomaže kod raznih ženskih bolesti

Uvin čaj kao odličan lijek za ženske i muške probleme

Uvin čaj izrađuje se od listova biljke uve  koji sadrže tanin te se upravo zbog toga preporučuje kod upale jajnika. Kod upale ženskih spolnih žlijezda preporuča se  3 šalice dnevno ovog čaja s time da se ne smije piti duže od mjesec dana u jednoj godini, tj. potrebno je napraviti pauzu od konzumiranja. Zbog toga je dobro posavjetovati se sa liječnikom ili ginekologom prije upotrebe ovog čaja.

Ovaj čaj također je dobar i za muške probleme kao što je upala prostate ili povećana prostata te se smatra jednim od najboljih lijekova ako imate ove probleme. Glavni simptomi problema s prostatom su često noćno mokrenje, teškoće kod početka mokrenja i ako vam je mlaz isprekidan. Kod problema s prostatom preporučena doza je 3 šalice dnevno, također uz pauzu od mjesec dana.
Priprema je vrlo jednostavna, čaj možete kupiti u rinfuzi iako se najčešće prodaje u vrećicama. Još bolje ako imate listove biljke, tada će vam biti dovoljne samo dvije žličice dnevno. U pola litre ključale vode dodajte osušene listove, ostavite 15ak minuta, procijedite i pijte. Ne zaboravite da je maksimalna dnevna doza 3 šalice.

Uvin čaj kao lijek za bubrege, urinarne infekcije i mokraćne kanale

Uvin čaj ima antiseptičko i antibakterijsko djelovanje te povoljno utječe na normalan rad bubrega, urinarnog trakta te pomaže u izbacivanju bakterija iz mokraće tako što povećava lučenje mokraće, odnosni ima diuretička svojstva. Ako imate kamen ili pijesak u bubregu također se koriste prirodne mješavine čaja sa biljkom uvom.

Ali pripazite na konzumaciju ovog čaja jer dugotrajno uzimanje može izazvati oštećenje bubrega i srca stoga ne konzumirajte uvin čaj duže od 7 dana.

Uvin čaj kao lijek za upalu jajnika i mokraćnih kanala

Uvin čaj je odličan prirodni lijek za upalu mokraćnih kanala koji nastaju zbog štetnih jer potiče izlučivanje mokraće i ima antibakterijsko djelovanje. Ovaj čaj se pije sa dodatkom sode bikarbone tako što se u šalicu uvinog čaja dodaje pola žličice sode, zato što uvin čaj djeluje urološki samo u alkalnom urinu, u kiselom urinu nema djelovanja. Kako bi odredili da li je urin alkalni ili kiseli koristimo PH skalu od 0 do 14. Kiselo stanje je od 0 do 7, dok je alkalno stanje od 7 do 14, a neutralna zona je 7. Kako za vrijeme terapije ne bi došlo do kiselog stanja urina dobro je za vrijeme terapije ovim čajem izbjegavati kiselu hranu i napitke, uključujući i brusnicu.

Priprema ovog čaja: U 2,5 dl ključale vode dodamo jednu kašiku čaja, ostavimo 15 min, procijedimo te dodamo pola žličice sode bikarbone. 3 šalice na dan biti će dovoljne, maksimalna doza je 4 šalice dnevno i to ne duže od mjesec dana u toku jedne godine. Ne preporuča se dugotrajna upotreba ovog čaja zbog štetnosti na organizam i treba se izbjegavati kod trudnica i dojilja.

Uvin čaj – koliko dugo ga piti

Ne koristite uvin čaj duže od 7 dana jer konzumacija ovog čaja može iritirati bubrege. U slučaju prevelike doze uvinog čaja može doći do raznih nuspojava kao što su poremećaji koncentracije, povraćanje, nedostatak daha pa čak i nesvjestica. Također ako se prekoračuje doza duže vrijeme može doći do oštećenja jetre  stoga trebamo biti vrlo oprezni kod konzumiranja uvinog čaja.