Šipak magični lijek protiv mnogih bolesti

539

Tragovi korištenja ove biljke mogu se naći još iz peroda kamenog doba kada su ljudi skupljali njegove plodove. Radi se o svima dobro poznatoj biljci odnosno plodu šipka (šipurak, divlja ruža, pasija ruža).
Ovo bobičasto voće bogato je raznovrsnim sastojcima poput velikih količina različitih vrsta  flavonoida, sadrži jedan od najvećih postotaka C vitamina u prirodi, rekorder je i  u kočinama  A vitamina, a sadrži značajne količine vitamina B1, B2, K i E. Plod je veoma  bogat mineralima i mikroelementima poput kalija, a posjeduje i znatne količine magnezija, fosfora, kalcija i željeza. Takođe sadrži limunsku i jabučnu kiselinu, tanin, pektin i fitoncide.
Flavonoidi su moćni antioksidansi kojih je plod šipka prepun i koji mogu pozitivno utjecati na oštećenu funkciju kapilara i vena što indicira na pozitivne učinke bioflavonoida na prevenciju od pojave srčanih bolesti.  Zbog flavonoida u šipku, daje mu se epitet  veoma  efikasnog oružja u borbi protiv slobodnih radikala.  Eliminisanjem slobodnih radikala koji su nusprodukti metaboličkog procesa iz vašeg tijela eliminišete između ostalog, upalne procese koji dovode do oštećenja i raspadanja stanica.
Šta i kako znače sve ove stručne činjenice konkretno za naš organizam? Jednostavno rečeno poželjno je da konzumirate šipak. Intenzivno konzumiranje šipka pomoći će vam kod alergija, astme i ljepote i sjaja kože te sprečavanje njenog brzog starenja. Razlog su bioflavonoidi u šipku.
Bioflavonoidi su predmet brojnih studija gdje je dokazano da pomažu u prevenciji čestih krvarenja i modrica, te nekih drugih poremećaja cirkulacije. Sami bioflavonoidi također suzbijaju alergije, opuštaju dišne putove zahvaćene astmom. Takođe osnažuju kolagen i vezivna tkiva – pa je dokazano da se unošenjem šipka u organizam pospješuje proizvodnja  kolagena što pomaže u borbi protiv bora ili prevenciji nastajanja istih. To su prepoznale i brojne poznate kozmetičke tvrtke pa je došlo do, u posljednje vrijeme,  pojave brojnih preparata i krema protiv bora u čijem sastavu su i ekstrakti divlje ruže – šipka.
Konzumiranje šipka pomoći će vam i kod jačanja imuniteta, iscrpljenosti organizma, manjka energije i anemije.
U 100 grama šipka može se naći više od 600 mg C vitamina. Vitamin C i bioflavonoidi zajednički doprinose pozitivnim učincima na imunološki sustav i prevenciji i borbi od kancera.  Samo zajedno vitamin C i flavonoidi uklanjaju “valunge” (talase toplote) kod većine žena koje su sudjelovale u jednoj  maloj studiji na tu temu.
Šipak je efikasan i koristan i kod upalnih stanja posebno grla i glasnica.  Tanin u njemu ima višestruku dejstvo baktericidno i fungicidno, antidoti (protuotrovi), hemostatično (sužavaju krvne sudove). Fitoncidi su prirodni antibiotici.Šipak je efikasan i koristan i kod upalnih stanja posebno grla i glasnica.  Tanin u njemu ima višestruku dejstvo baktericidno i fungicidno, antidoti (protuotrovi), hemostatično (sužavaju krvne sudove). Fitoncidi su prirodni antibiotici.

Šipak povećava opću zdravstvenu i radnu sposobnost, štiti organizam  od gripe, prehlade, angine povoljno djeluje na rad mokraćnih kanala naročito mjehura i bubrega (podstiče izbacivanje  veće količine mokraće – dijuretik), probavnog trakta želudca,  jetre i žuči, protiv crijevnog katara, loše probave i kamenca u bubrezima. Otklanja umor i malaksalost, čisti krv od taloženja mokraćne kiseline detoksira što pospješuje stanja poput gihta, reumatizma i artritisa.
Način primjene: Najbolje ga je koristiti sirovog  ili osušenog kako se ne bi umanjili ili uništili dobri sastojci. Istucite plodove šipka da sjemenke budu što sitnije ili ih sameljite putem mašine za meso (sjemenke su kao kamenčići pa ih je malo neugodno gutati krupne), potopite u vodu 1 supenu kašiku praha i pustite da odstoji 24 h (dlačice šipka moraju biti natopljene što duže da bi postale mekane). Neki tvrde da se dlačice i sjemenke trebaju odstraniti, ali one sadrže bogate sastojke te ih je dovoljno dobro usitniti i duže potopiti sa dosta vode. Naravno najčešće korištena metoda u našim krajevima je pravljenje čaja koji također možete napraviti od ovako usitnjenog ploda. Koristite ovako potpoljenu smjesu ili čaj svakodnevno, posebno u zimskom periodu ili ako imate neko od navedenih zdravstvenih problema koje smo naveli. Na kraju ćemo spomenuti jako zastupljene  najslađe proizvode od šipka u našim krajevima a to su pekmez, marmelada i džem. Svi ovi proizvodi zadržavaju dijelomično dobre sastojaka šipka pa je i njihovo konzumiranje korisno, posebno ako se radi o proizvodima sa manje šećera.
www.zdravljebezdoktora.com