Pasteli – Sjajan ljekoviti recept koji se spominje u Homerovoj Ilijadi i čuvenim herdotovim zapisima star 6000 godina (uputstvo)

787

Da li ste čuli za pasteli? Nikada prije nismo pisali o nečemu tako zdravom i slasnom istovremeno. Ovakva kombinacija je zaista rijetka. Recept datira iz doba od prije 6000 godina i spominje se u drevnoj Grčkoj te Bliskom istoku. Naziv pod kojim je ovaj specijalitet poznat je pasteli. Neki ga zovu i grčki doručak. Slastica ili lijek , odnosno ovo jelo se zaista spominje u Homerovoj Ilijadi pod nazivom Intrion. Radi se o vjerovatno najukusnijem receptu koji ćete ikada probati a koji istovremeno ima tako dobre ljekovite karakteristike.
Krenimo redom:  U Homerovoj Ilijadi intrion ili pasteli  daje se Helenima, ratnicima prije odlaska u bitku kako bi imali energiju i snagu za teške napore i borbu..  Pasteli se spominje i u drevnim egipatskim  zapisima gdje su ga uzimale žene kako bi stimulisale hormonalne žlijezde i pojačale seksualni užitak i libido. Čuveni Grčki pisac i “otac” istorije Heradot nazvao je pasteli lijekom i delicijom istovremeno u svojim zapisima.
Šta je zapravo pasteli? Radi se o mješavini dvije super zdrave namirnice i to susama  (sezama) i meda. Nazivaju ga još i pitom od susama i meda. Izvorni recept po kojem ga je i po našoj preporuci najbolje napraviti je sljedeći:
–       300 grama tahina (pasta od čistog mljevenog susama)
–       300 grama prirodnog meda
Pomješajte ove dvije namirnice u posudi. Prije sipanja u posudu možete izliti nakupljeno ulje koje se stvori na vrhu posude sa tahinom.  Oba sastojka su tečni ali, što je veoma interesantno, kada ih dobro izmješate stvrdnuće se u masu koja se može oblikovati kao plastelin. Napravite kuglice ili neki vama zanimljiv oblik. Umješajte ove kuglice u sirovo sjeme susama. Kuglice poredajte na neku tacnu I ostavite sve u frižider. U toku mješanja možete dodati u masu i šaku drobljenih  komadića oraha, badema, pistacija ili lješnjaka ako želite. Neki praveći ovaj recept peku smjesu što nikako ne preporučujemo zbog velikog gubitka korisnih sastojaka ali i samog ukusa.
Kuglice pastelija stoje u frižideru a kao lijek ali I slasticu potrebno  je uzeti 2-3 kuglice dnevno. Ipak to će vam biti jako teško kada probate koliko je ovaj slatkiš ukusan. Budite naravno umjereni jer se radi o energetskoj “bombi”.
Najbolji dio cijele priče su koristi I ljekovita svojstva ove mješavine.
Kombinacija ove dvije namirnice daje vam sveti gral korisnih sastojaka i to između sotalog: cinka, željeza, vlakana, magnezijuma, kalcijuma, bakra i niza vitamina, posebno grupe B,  odnosno skoro svih sastojaka ključnih za zdravlje I funkcionisanje organizma.
Prema istraživanjima kombinacijama koja se stvara sinergijom ovih potpuno prirodnih sastojaka djelotvorna je na regulaciju masnoća u krvi posebno odnosa LDL I HDL holesterola. Pasteli će idealno djelovati na regulaciju nepravilnih otkucaja srca, visok krvni pritisak i bolju cirkulaciju. Daće vam neophodnu energiju i snagu za teški fizički i psihiči rad. Istraživanja ukazuju da redovno korištenje pastelija (meda i sussama) riješava hronični umor, nervozu i depresiju te značajno pojačava libido kako kod muškaraca tako i kod žena. Kombinacija sjano djeluje i na hronični stress i to nakon  3 sedmice redovnog korištenja. Nova studija Clinical Journal of Nutrition  potvrdila je koristi meda i susama na redukciju depresije, arteroskleroze, multipleskleroze i visokog krvnog pristiska. Pasteli sadrži čak 182 elementa koji su korisni za zdravlje našeg organizma a posebno je velika koncentracija antioksidanata koji spriječavaju razvoj raka I drugih teških oboljenja na čelijskom nivou. Samo jedna ili dvije kuglice pastelija pred neki važan događaj daće vam dugu i pouzdanu energiju i sjajno gorivo za zdravlje cijelog organizma.
Toplo vam preporučujemo da probate i napravite te redovno koristite ovaj sjani recept. Za one koji ne znaju tahin (mljeveni susam) možete kupiti u većini prodavnica a ukoliko to nije moguće možete ga napraviti dužim mljevenjem sirovog susama u blenderu.
Podjelite ovaj recept sa prijateljima putem facebooka.
 www.zdravljebezdoktora.com