Ostanite vitki i zdravi prema drevnim japanskim tajnama

1308

Da biste bili dobrog zdravlja i ostali u dobrom stanju, trebali biste se zdravo hraniti, biti fizički aktivni i piti puno vode. Međutim, svaka kultura ima vlastita pravila kada je u pitanju zdravlje i gubitak težine.

No, svaka kultura provodi drugačija pravila. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, Japanci imaju najduži životni vijek na svijetu.

Dok sve zapadne kulture vjeruju da su težina i gubitak težine prvenstveno povezani s kalorijama, Japanci imaju prilično drukčiji stav.

U nastavku su 4 japanska pravila koja štite zdravlje i utiču na gubitak težine.

Toplina je najvažnija

Hrana koju konzumiraju pretvorena je u energiju. Tokom ljeta, voće i povrće hlade tijelo i olakšavaju da se tijelo prilagodi na visoke temperature.

S druge strane, hrana koju konzumiraju zimi je kaloričnija, jer tijelo treba zagrijati na hladnom vremenu. Sirova hrana je korisna, ali biste također trebali češće konzumirati topliju hranu.

Prehrana

Japanci vjeruju da tečnost negativno utiču na probavu, tako da dok jedu ne piju ništa. Tekućine hlade tijelo i apsorbiraju toplinu. Također, voda neutralizira želučanu kiselinu, pa će organizam morati potrošiti dodatnu energiju za probavu hrane. Najbolji izvori tekućina su supe, voće i povrće.

Ako jedete poput sumo hrvača, izgledat ćete kao jedan od njih

Sumo hrvači ne jedu ništa za doručak, a čim se probude započinju sa intenzivnim treningom. Zatim, jedu super bogat ručak nakon kojeg odspavaju. Oni imaju samo dva obroka dnevno, ali obilna. Stoga, iako vježbate redovito, a jedete previše, dobit ćete na težini. Činjenica je da su veliki obroci i nezdrava hrana snažniji od vježbanja. Stoga, vaša prehrana treba biti uravnotežena, trebate dobro spavati i biti fizički aktivni.

Vruće kupke produljuju život

Topla kupka opušta tijelo, smanjuje stres i potiče cirkulaciju. Prema Japancima, također pomaže probavu, produljuje život i poboljšava kožu. Stručnjaci vjeruju da je savršena temperatura oko 40 stepeni celzijusa.copyright: www.zdravljebezdoktora.com