Napitak dobrog zdravlja

2687

Donosimo vam prijedlog savršenog napitka pomoću kojeg već za 7 dana možete osjetiti mnogobrojne blagodeti za vase zdravlje.

Kad je u pitanju kurkuma mnogo je rečeno, napisano, prepričano na ovu temu, o neverovatnim koristima ovog čudesnog začina, ali evo još jedan veoma zanimljiv način za održavanje tonusa organizma.

Žena iz Velike Britanije odlučila je da sprovede eksperiment i počela je dodavati kurkumu u toplu vodu svako jutro.

Poslije prve sedmice konzumiranja, primijetila je pozitivne promjene: poboljšalo se varenje, očistila joj se koža lica i jutarnje buđenje je bilo lakše.

Osim činjenice da je kurkuma jedan od najkorisnijih začina, koji jelima daje odličnu aromu i boju, ona poboljšava stanje organizma na taj način što posjeduje protivupalna, antioksidansna i podmlađujća svojstva. Glavni sastojak, odgovoran za sve navedeno, jeste kurkumin.

Zahvaljujući njemu, voda sa kurkumom je jedan od ljekovitijih napitaka, koga često nazivaju eliksirom zdravlja.

Recept:
Sastojci : 0,5 kafene kašike kurkume i 1 čaša tople prohuvane vode ili mlijeka i prstohvat bibera

Sipajte kurkumu u čašu sa vodom, i promiješajte. Najbolje je napitak popiti odmah ujutro.

S obzirom na jak ukus kurkume u napitak možete dodati i kašiku meda što će poprvaiti ukus a svakako će dodatno pospješiti ljekovitost istog.

Neke od blagodeti koje donosi redovna upotreba kurkume su:
– Zdravlje srca. Kurkumin sprečava stvaranje tromba.
– Poboljšanje varenja. Normalizuje varenje i ubrzava metabolizam.
– Zaštita jetre. Obnavlja oštećene ćelije.
– Olakšava simptome artritisa. Smanjuje otok i ublažava bolove.
– Prevencija raka, kurkuma sa biberom je jedan od najboljih dokazanih sastojaka za prevenciju raka nakon istraživanja u Indiji u krajevima gdje je njena upotreba tradicionalno svakodnevna a gdje je procenat pojave raka manji I do 10 puta nego na zapadu.

– Pozitivno utiče na zdravlje osoba oboljelih od dijabetesa
– Studija Univerziteta Oburn iz 2009. godine je pokazala da kurkuma može popraviti opšte zdravstveno stanje osoba oboljelih od dijabetesa.