Kako menopauza utječe na mozak i na kognitivno zdravlje i zašto je zdravlje mozga važno za zdravlje žene?

1274

Kako se mozak mijenja u toku našeg života odnosno kako mozak stari?

Neuroznanstvenica Lisa Mosconi, podijelila je rezultate svog dugogodišnjeg istraživanja i otkrila kako nivo hormona koji se smanjuje u menopauzi utječe na starenje mozga. Naučnica je takođe podijelila male promjene životnog stila koje možete uvesti kako biste produžili zdravlje svoga mozga.

Mnogi simptomi menopauze, valunzi, noćno znojenje, nesanica, problem sa memorijom, depresijom i anksioznošću, ne počinju samo u jajnicima već i u mozgu. Ovi simptomi menopauze su više neurološke prirode. Ženski mozak se drugačije mijenja u toku života u odnosu na muški mozak. Razlog tome je što hormoni imaju veoma važnu ulogu u radu mozga. Ova povezanost se godinama odnosno decenijama zanemarivala. Jajnici i mozak stalno komuniciraju još od prvog dana našeg rođenja. Mozak je povezan sa reproduktivnim organima putem mreže zvane Hipotalamusno-hipofizno-gonadalna (HPG) osovina, jako važne, jer povezuje  endokrine žljezde i  određene dijelove mozga kao što je hipotalamus koji je odgovoran za lučenje hormona ekstogena i progesterone i hipofizu koja proizvodi ostale hormone i kontoliše endokrine žlijezde. Svi hormoni zajedno su odgovorni za menstrualni ciklus i povezani su sa jajnicima odnosno spolnim žlijezdama.

Količina testosterona, kod zdravog muškarca, se  ne smanjuje sve do kasnih godinama kod muškaraca i to se dešava jako sporo. Estrogen kod žena se smanjuje u srednjem dobu u toku menopauze. Simptome koje povezujemo sa menopauzom kao što je depresija, noćno znojenje, valunzi itd., se pojavljuju usljed promjene razine energije u mozgu.  Tako da zdravlje jajnika je povezano sa zdravljem mozga i obrnuto. U isto vrijeme hormoni estrogena ne utječu samo na funkciju rada spolnih organa već na rad mozga. A estrogen, posebno, estradiol je ključan za proizvodnju energije u mozgu. Na ćelijskom nivou, estrogen bukvalno tjera neurone da sagorjevaju glukozu da bi se stvarala energija. Ukoliko je estrogen visok, visoka je i energija u vašem mozgu. Ukoliko estrogen opada, vaši neuroni usporavaju i stare brže. Energija mozga, kod žena, je dobra prije menopauze ali postepeno opada u toku tranzicije, jer je potrebno mozgu da se prilagodi promjenama. Ženski mozak je osjetljiviji na hormonalne promjene sa godinama. Ako estrogen ne aktivira hipotalamus ispravno, mozak ne može regulisati temperaturu tijela ispravno. Ako estrogen ne aktivira moždano stablo ispravno, imamo problem sa spavanjem. Ako nivo estrogena opada u regijama mozga zaduženim za memoriju i raspoloženje, prolazimo kroz promjene raspoloženja i gubitak memorije.

Poznato je da je menopauza okidač nekih zdravstvenih stanja za koje smo imali predispozicije otprije. Ukoliko ste imali naznaka hormonalnih problema štitne žlijezde (hipotireoza, hipertireoza, Hašimoto sindrom), velika je vjerovatnoća da ćete imati problema sa štitnom žlijezdom u menopauzi. Anksioznost će se takođe pojačati. Ukoliko imate porodičnu istoriju Alzhajmerove bolesti, preventivne mjere mogu spriječiti ovo stanje. Alzhajmerova bolest pogađa puno više žena nego muškaraca i to počine sa negativnim promjenama u mozgu godinama prije prvih kliničkih simptoma, a specifično je za period menopauze. O ovom problemu bi se trebalo puno više govoriti kako bi žene znale spriječiti ovu bolest.

Studije su pokazale kako mediteranska ishrana je odlična za žensko zdravlje. Žene čija ishrana se bazira na mediteranskoj ishrani imaju manji rizik od kognitivnog propadanja, depresije, srčanih bolesti, moždanog udara ili karcinoma i pojave   manje valunga. Ova ishrana je karakteristična po tome što sadrži u sebi mnogo estrogena u formi fitoestrogena, estrogena iz biljaka što djeluje kao blaži estrogen in tijelu.  Nalazi se u lanenom, susamovom sjemenu, suhim marelicama, suhom voću,  mahunarkama, tofu, sojine klice, origanu, mrkvi, brokuli, crvenoj djetelini, brojnom voću, kafi, čaju i tamnoj čokoladi.

Važno je izbjegavati stvari koje smanjuju estrogen u tijelu kao što je stress. Stres bukvalno krade vaš esrogen, a to je zbog kortizola koji je glavni hormone stresa i radi kao protivteža estrogenu. Ukoliko kortizol ide gore, estrogen pada; a ukoliko kortizol opada, estrogen raste. Tako da je smanjenje stresa jako važano.

Svakodnevna tjelovježba, yoga, meditacija i kvalitetan san su važni faktori u izgradnji zdravlja našeg mozga.

Moramo se više fokusirati na zdravlje hormona i zaštiti ih, jer oni jako mnogo utječu na naš mozak i sveukupno naše zdravlje. Zdravlje mozga je zdravlje žene.