Tri sastojka koja će vam pomoći da imate gušću, zdraviju i sjajniju kosu

1150

Gubitak kose može se pojaviti na više načina, ovisno o uzroku. Neke vrste gubitka kose su privremene, a druge su trajne.

Zapravo, svako gubi kosu. Ako vidite nekoliko dlaka na podu u vašoj kupaonici to možda neće biti pokazatelj bilo kakvih zdravstvenih problema. Prilično je normalno izgubiti oko 50-100 vlasi na dnevnoj bazi. Međutim, u slučaju da doživite prekomjerno opadanje ili ćelavost, onda to može biti razlog za zabrinutost.

Postoji mnogo različitih uzroka gubitka kose. Ako se gubitak kose odjednom pojavi, onda ga može izazvati porod, lijek, dijeta ili bolest. No, ako se gubitak kose javlja postepeno, onda ga može uzrokovati genetika.

Ovdje su najčešći faktori koji doprinose gubitku kose:

– nasljedno opadanje ili ćelavost

– proizvodi za kosu

– lijekovi

– poremećaj ishrane

– nedostatak željeza

– gubitak težine

– stres

– menopauza

– porođaj

– hemoterapija

– teške infekcije

– velika operacija

– autoimuni poremećaj.

Mnogi skupi tretmani, poput lijekova, šampona, seruma, losiona, krema, posjeta salonima za ljepotu mogu riješiti vaš problem, ali samo privremeno. To znači da umjesto da trošite novac na nešto toksično i neprirodno, možete pripremiti svoj prirodni tonik kose.

Ovaj prirodni proizvod za kosu može učiniti vašu kosu dužom, gušćom i dati joj zdrav sjaj.

Sadrži sljedeće sastojke:

– ricinusovo ulje, posjeduje ricinoleic, esencijalnu aminokiselinu, koja vrlo lako prodrijeti u folikule kose i vlasište te može pomoći u održavanju ravnoteže optimalne pH ravnoteže vlasišta. Pomaže kod uklanjanja peruti i štiti kosu od štetnih okolnih faktora

– med, sadrži veliku količinu antioksidansa, koji omekšava kosu i daje folikulima i kosi zdrav poticaj. Ovaj sastojak može također poticati rast kose, hidratizirati kosu i spriječiti gubitak kose

– žumanak jajeta, koje obiluju vitaminom A, vlaži i potiče rast kose. Također je bogato lecitinom koji pomaže u sprječavanju lomljenja kose.

 

Potrebni sastojci

– 2 kašike ricinusovog ulja

– 1 kašika meda

– 1 jaje (žumanjak).

 

Uputstvo za pripremu

U zdjelu pomiješajte sve sastojke i promiješajte. Zatim nanesite tonik na korijen kose. Pokrijte kosu kapicom za tuširanje i ostavite toniku da djeluje 2 do 4 sata. Poslije toga, samo ga isperite. Ponovite ovo dva puta sedmično, a za dva mjeseca efekti će vas zadiviti.copyright: www.zdravljebezdoktora.com