Kako upotrijebiti luk kao lijek (narodni recept)

2587

Crveni luk ubraja se u najstarije povrće ali istovremno i ljekovito biljke na zemlji. Mnogobrojne su primjene crvenog luka u ishrani i liječenju ljudi na svim dijelovima zemaljske kugle. Kako postoji nebrojena količina zdravstvenih namjena crvenog luka odlučili smo se za vas probrati nekoliko provjerenih narodnih recepata sa lukom  koje možete probati za različite tegobe.
Zastoj mokraće tretiramo tako što u posudi sa litrom vode skuvamo isjeckanu glavicu luka sa šakom isjeckanog peršuna i stabljike celera.  Sastojci se kuvaju 10-15 minuta. Ova tekućina se mlaka pije više puta na dan u količini male šoljice. Tretman traje do prestanka problema sa  zastojem i otežanim mokrenjem.

Staro narodno predanje iz doba dok nisu postojali doktori i lijekovi glasi: Ako se 40 dana svaki dan natašte pojede oveča glavica crvenog luka sa crnim hljebom čovjek postaje preporođen. Oslobađa se kašlja, bolova,  teške stolice, čireva po tijelu, blijedog izgleda, umora, tromosti , plućnih bolesti i svih drugih slabosti i tegoba.
Vodena bolest liječi se tako što se tri puta na dan uzima po supena kašika čistog soka od crvenog luka. Ovaj tretman potrebno je koristiti duže vrijeme.
Za bolove u materici potrebno je isjeckati glavicu crvenog luka što sitnije i kuvati ga u pola litre mlijeka 10 minuta. Ovo mlijeko se popije toplo ujutro i navečer na dva dijela. Koristiti dok tegobe sa matericom ne prestanu.
U litru vode stavite pola kilograma sitno isjeckanog luka sa isto toliko šećera i kuvajte 3 sata. Kada se smjesa ohladi dodajte 3 velike supine kašike meda, sve dobro promješajte i spremite u staklene flaše. Ovaj napitak dodaje se po jadna supena kašika u pola case mlake vode više puta na dan promješa se i popije.  Uzima se za liječenje bolesnih krajnika, pluća, kašlja, sluzavosti, promuklosti i teškog disanja te probelma sa prehladom i gripom.
Suvi kašalj liječi se tako što se isjeckani prženi crveni luk pomješa sa kozijim mlijekom i medom u jednakim djelovima i sve se dobro izmješa. Smjesa se uzima svaki sat u toku dana po jednu čajnu kašikicu onoliko dana dok se kašalj potpuno ne izliječi.
Jedenje što veće količine sirovog crvenog luka preporučuje se dojiljama radi povećanja  kvalitete i količine mlijeka.

Protiv koronarnih  bolesti, tromboze, začepčljenih arterija i grušanja krvi preporučuje se jesti svakoi dan kompletnu ispečenu glavicu luka u pečnici na slabijoj vatri. Glavica se ispeče te se sa nekoliko kapi maslinovog ulja jede uz ručak i večeru duže vrijeme.
Predanje kaže da se crveni luk može za mnogobrojne tegobe i slabost organizma koristiti i tako što se dvije glavice crvenog luka nasjeku na tanke kriške koje se natrpaju u stare čarape koje se navuku na noge prije spavanja. Luk ostaje na nogama tokom cijele noći a ujutro se noge dobro operu hladnom vodom. Postupak se ponavlja  kada god je moguće dok čovjek ne ojača.
Za jačanje kose uzmite pola litre jake rakije i u nju stavite dvije glavice luka  sitno narezane na kockice. Luk mora stajati u rakiji dvije sedmice  a zatim se procijedi. Nakon toga – dobivenom tinkturom masirajte kožu glave, odnosno korijen kose – navečer prije spavanja.
Sokom od crvenog luka tretiraju se ujedi i ubodi insekata kao što su pčele, ose i paukovi. Mjesto uboda maze se svježim sokom od crvenog luka posebno u prvih par sati nakon uboda.
 www.zdravljebezdoktora.com