Kako očistiti voće i povrće od pesticida i nečistoća

647

Jedan od većih problema prilikom konzumiranja voća i povrća predstavlja čišćenje njegove površine od nečistoća, hemikalija, prašine i drugih supstanci koje se zalijepe po njegovoj površini. Samo pranje vodom prije upotrebe često nije dovoljno. Ovo se posebno odnosi na voće koje je teško oprati pojedinačno kao što je grožđe, jagode, borovnice i sl.
Donosimo vam efikasno i jednostavno riješenje ovoga problema.
Uzmite veliku posudu i napunite je vodom. U vodu dodajte sirće (najbolje jabukovo) u omjeru najmanje 1:10 (na 5 litara vode pola litre sirćeta) . Promješajte dobro vodu i sirće te ubacite voće i povrće unutra.  Voda treba biti sobne temperature. Ako je voda hladna ugrijte je prvo na sobnu temparaturu prije postupka.
Ostavite voće ili povrće u ovoj rastopini 10-15 minuta. Sve zajedno možete promješati par puta. Nakon 10-15 minuta izvadite voće ili povrće i saperite ga sa čistom vodom.
Vidjećete kako je rastvor prljav nakon postupka. Sve hemikalije, pesticidi, nečistoće i bakterije ostat će u njemu. Kod nekih vrsta voća kao što je jagoda i drugo lako kvarljivo voće ova metoda produžit će njihov vijek trajanja za više  dana.
Istu tekućinu možete koristiti par puta u toku jednog dana nakon čega je treba prosuti.
Ukoliko znate da se radi o više prskanom voću povećajte količinu sirćeta u otopini.
www.zdravljebezdoktora.com