Jednostavan kuhinjski sastojak koji uklanja sinusne infekcije u roku od nekoliko minuta!

496

Sinusitis se obično javlja kao rezultat virusa ili upale u sluznici, a može biti posljedica prehlade, upale ždrijela ili alergije. Akutni sinusitis karakterizira začepljen nos, osjećaj punoće u licu, pritisak iza očiju, oticanje sluzi u grlo i povišena temperatura, a može ga dobiti svaka odrasla osoba ili dijete s alergijom, prehladom, gripom ili bakterijskom infekcijom gornjih dišnih putova. Također se može javiti bol u uhu i vratu, zubobolja, gubitak njuha, suzenje iz očiju i neugodan miris u nosu. Ove simptome često prate umor i iscrpljenost. Simptomi hroničnog sinusitisa duže traju, dok se kod nekih osoba nikada u potpunosti ne povlače.

Sinusitis mogu potaknuti i alergijske reakcije, a to su peludna hunjavica, alergije na prašinu, životinjsku dlaku, hranu i dim. Sinuse mogu zatvoriti i nosni polipi, devijacija septuma, strana tijela ili tumori. Upali sinusa su sklonije osobe s adenoidnim tegobama te osobe oboljele od dijabetesa, HIV-a, cistične fibroze i tonzilitisa.

Dim cigareta te zadimljene prostorije, prašina u krevetu, kao i određe­ne vrste hrane poput mliječnih proizvoda i pšenice i učestalo konzumiranje alkoholnih pića također mogu izazvati sinusitis. Ovlaživači zraka mogu donijeti olakšanje, posebno ako je sobni zrak ugrijan centralnim grijanjem. Hlor u bazenima može iritirati sluznicu nosa i sinusa pa se kupanje u bazenu ne preporučuje osobama sklonim sinusitisu.

Kada osoba pati od sinusne infekcije, jabučni ocat je najbolji prirodni lijek jer je bogat vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidantima.

U nastavku vam donosimo recept za lijek kojim ćete ublažiti simptome sinusitisa.

Potrebni sastojci

– četvrtina šolje jabučnog octa

– 1 kašika crvene paprike

– 1 limun (sok)

– 1 kašika meda

– pola šolje vode.

Uputstvo za pripremu

Stavite vodu da kuha, a zatim dodajte jabučni ocat. Kuhajte na srednjoj vatri. Zatim dodajte med i sok od limuna kako bi obogatili okus. Na kraju dodajte crvenu papriku i dobro promiješajte. Pijte ovo piće svako jutro na prazan stomak. Ovaj napitak će vam pomoći da izliječite sinusnu infekciju i poboljšate svoje cjelokupno zdravlje.copyright: www.zdravljebezdoktora.com