7 razloga zašto bi žene trebale piti pivo

611

Studije su pokazale su da pivo, posebno crno, ima mnogo koristi za zdravlje i ljepotu žene. U nastavku pročitajte 7 razloga zašto bi trebalo da popijete čašu piva nakon dugog dana.

Štiti kosti

Žene koje piju dva piva dnevno imaju jače kosti od onih koji ne uživaju u ovom alkoholnom piću. Ovo je rezultat studije Nacionalnog koledža za naturopatsku medicinu iz američke države Oregon, koja je objavljena u časopisu Natural Medicine. U istoj studiji pokazano je da pivo sadrži značajne količine razgradivog silicijuma, što je jedan od važnih elemenata u ljudskim kostima. Umjereno ispijanje piva posebno se preporučuje ženama u menopauzi, kada je u pitanju proređivanje gustine kostiju.

Štiti od prehlade

Pivo je odličan izvor vitamina i minerala kao što su magnezijum, kalcijum i selen koji štite cijelo tijelo od sezonskih bolesti. Pored toga, sadrži mnoštvo antioksidanata koji stimulišu imunološki sistem. Hmelj, kao osnovni sastojak piva, sadrži molekule humulona, moćnog antiinflamatornog jedinjenja.

Čini kožu ljepšom

Pivo je odličan izvor vitamina B kompleksa koji su odgovorni za lijepu i zategnutu kožu. Takođe pomaže u održavanju tonusa mišića i obezbjeđuje energiju u cijelom tijelu. Tamno pivo ima više hranjivih sastojaka nego svijetlo pivo i nudi niz zdravstvenih prednosti: smanjuje loš holesterol, stimuliše varenje, čini kožu lijepom i jača imunološki sistem tijela. Pošto ne možemo apsorbovati dovoljne količine vitamina B iz hrane, treba ih nadoknaditi na druge načine. Postoji čak i urbana legenda da komarci izbjegavaju ljude koji imaju uravnoteženu količinu B kompleksa u tijelu.

Smanjuje nadimanje

Studije su pokazale da tamno pivo ima više hranjivih materija nego svijetlo pivo. Na primjer, 350 mililitara tamnog piva ima više od jednog grama vlakana (iste količine svijetlog piva imaju manje od 1 grama dijetetskih vlakana), što osigurava zdravlje gastrointestinalnog sistema, smanjuje nadimanje i zatvor.

Otklanja proljetni umor

Da li se osjećate umornim i razdražljivim? Vi vjerovatno patite od proljetnog umora koji je, između ostalog, povezan sa nedostatkom gvožđa u krvi. Crno pivo je odličan izvor tog minerala. Efekat alkohola, s druge strane, efikasno rješava probleme sa nesanicom. Pivo je bogat izvor vitamina B, naročito B12. U prošlosti su djeci u Irskoj davali dvije čajne kašike piva kao sredstvo za liječenje. 

Štiti srce

Umjerena konzumacija piva povećava količinu dobrog holesterola, smanjuje nivo lošeg holesterola i izliva krvi, čime se smanjuje rizik od srčanog udara. Italijanska studija pokazala je da žene koje piju jedno pivo dnevno imaju 42% manje šanse za razvoj kardiovaskularnih bolesti od onih koje ne piju alkohol. Prije svega, umjereno pijenje alkohola može smanjiti mogućnost dijabetesa tipa 2.

Hidratizira nakon treninga

Zaboravite energetska pića i uzmite čašu piva nakon vežbanja. Španski istraživači sa Univerziteta u Granadi pokazali su da pivo ima bolji hidratantni efekat na tijelo nego obična voda kada tijelo dostigne višu temperaturu.copyright: www.zdravljebezdoktora.com