Srce vam jako i ubrzano lupa, evo kako da ga usporite za minutu bez lijekova (instrukcije)

893

Često vam se dešava da dobijete napad jako ubrzanog “lupanja” srca usljed stresa ili bez vidnog razloga? To je česta pojava koja se podjednako dešava muškarcima i ženama u svim životnim dobima.  Osjećaj je jako neprijatan i svi želimo da ga što prije zaustavimo. Predložićemo vam tri  jednostavna načina koja možete izvesti za manje od minuta , i pomoću kojih možete brzo dijelovati na vaš puls i usporiti ga.
1) Metoda hladnom vodom
Potrebna vam je jako hladna voda,  što hladnija po mogućnosti ledena. Sve što trebate uraditi kada vam je puls ubrzan jeste udahnuti duboko i uroniti lice u hladnu vodu i ostati tako što je duže moguće. Ovaj postupak stimuliše vaš vagus nerv koji djeluje na usporavanje srčanog ritma. Kada držite lice u hladnoj vodi tijelo šalje signal usporavanja metabolizma poznat kao reflex ronjenja koji uzrokuje i brzo smanjenje broja otkucaja srca. To je isti reflex koji pomaže nekim ljudima da prežive dugi period vremena u hladnoj vodi tako što im se uspori tjelesni metabolizam.
2)  Veoma duboko disanje
Udahnite jako duboko, do tačke da niste u stanju dalje uzimati zrak. Nakon toga brzo izdahnite zrak iz pluća. Ponavljajte postupak dok god je potrebno. Nije dovoljno samo duboko disanje. Samo duboko disanje neće usporiti srce , potrebno je da udišete do krajnjih granica pluća znatno vise od samo dubokog disanja , samo takav način djelovaće na usporenje pulsa.
3) Valsalva manevar
Udahnite srednje jako. Zatvorite nos i usta i duvajte jako u sebe bez izbacivanja zraka kao da se naprežete na wc-u. Zadržite ovaj pritisak koliko možete izdržati. Nakon toga izdahnite zrak i opustite se. Možete osjetiti laganu vrtoglavicu od ovoga ali to je normalno.
Pokušajte svaku od ovih metoda po nekoliko puta prije nego pređete na sljedeću. Nakon nekog vremena sami ćete zaključiti koja vam najviše odgovara, pomaže i koliko brzo i efikasno smirite “lupanje” srca.
Ipak ukoliko često imate epizode sa ubrzanim otkucajima srca, one traju 20 ili vise minuta, osjećate nesvjesticu, bolove i druge tegobe potražite medicinsku pomoć.
www.zdravljebezdoktora.com