Listovi kupusa kao obloge na grudi, vrat, zglobove, za upale, ubode….

2977

 

Koliko je ovo zdrava biljka govori podatak da mnogi kupus upoređuju s magnetom, jer “izvlači” bolesti iz organizma.

Naime, obloge od listova kupusa su veoma efikasne u lječenju raznih bolesti, kao što je: astma, gangrena, epilepsija, bronhitis, glavobolja, prehlada i gnojni osip na tijelu.

Takođe, uz pomoć obloga od kupusa možete lječiti tendinitis, bol u kukovima, bol u koljenu, probleme sa kostima, proširene vene, upalu bešike, migrene, upalu mišića, bubuljice, nesvesticu, opekotine, otok i slično

Pored navedenog, list kupusa kao ljek je dobar i u borbi protiv smrzavanja, ujeda insekata, upale pluća, ozbiljnih povreda, potkožnih čireva, ujeda, upala i modrica.

Za lječenje navedenih oboljenja i bolesti, kojih stvarno ima puno, najbolje je da za obloge koristite najveće zeleno lišće kupusa.

Sve vrste kupusa se mogu koristiti za pravljenje obloga, ali najefikasniji je crveni kupus.

Kako napraviti obloge od kupusa

Ako se pitate kako napraviti obloge od kupusa, samo sledite sledeće uputstvo:

  • Kupiti veliki kupus.
  • Skinuti spoljašnji list i oprati ga.
  • Osušiti list, zatim koristite nož da isječete i uklonite tvrde žile (nervaturu) sa lista.
  • Postavite list kupusa na ravan sto, koristeći oklagiju ili staklenu bocu pritiskajte list da oslobodi prirodne sokove.
Kako se stavljaju oblozi od kupusa?
  • Postavite list kupusa direktno preko zahvaćenog zgloba ili obojlele oblasti.
  • Pokrijte list sa gazom ili zavojem i podignite ovu obolelu oblast ako je to moguće.
  • Držite oblog od kupusa na ugroženom području do sat vremena. Možete ponoviti ovaj proces sa drugim listom kupusa 2-3 puta dnevno.

Od kupusa možete napraviti velike tople ili hladne obloge. Za hladne obloge, držite kupus u frižideru pre nego što započnete proces koji smo naveli gore. Za tople obloge, zagrite list kupusa u mikrotalasnoj 15-30 sekundi. Onda možete da preskočite korak sa oklagijom, jer će toplota osloboditi sokove od kupusa.

Povrede i modrice
Nanesite svež list kupusa na modricu i zategnite ga zavojem, ostavite preko noći. Do jutra, otok će se smanjiti i bol će splasnuti.

Ujedi insekata
Listovi kupusa ublažavaju bolne ubode osa i pčela. Ponašajući se poput magneta, oni crpe toplotu i bol sa mesta otečenog ubodima.

Glavobolja
Listovi kupusa takođe mogu ublažiti glavobolju i temperaturu. Nanesite kupus na slepoočnice i zavijte glavu peškirom. Ovaj lek pomaže čak i kod migrene

Bol u grudima
Tokom laktacije i dojenja, žene često imaju bolno oticanje i osećaj sitosti. Tradicionalna medicina dolazi u pomoć dojiljama. Za medicinski oblog koristite velike listove, nakon što ih operete, isecite žile i postavite na grudi. Lepo ih pritisnite ali bez bilo kakvog bola.
Takođe, ovaj metod se može koristiti za mastopatiju i bolove u grudima koji prate predmenstrualni sindrom.

Upala pluća

Ukoliko imate jaku groznicu koju ne uspijevate da skinete lijekovima, prekrijte kupusom grudi, a čim se list sasuši, stavite novi.

Štitna žlijezda

Ako želite da poboljšate rad štitne žlijezde, prije spavanje stavite list kupusa na vrat i ogrnite se šalom. Uklonite ga ujutro.

Listovi kupusa prava su prva pomoć u kući. Zapamtite ovo i obavezno podjelite ove informacije sa svojim voljenima!