Liječenje čajem od majčine dušice

890

Jedan od čajeva sa najljepšim mirisom u našim krajevima svakako je majčina dušica. Čaj je došao iz sredozemlja u kontinetntalnu Evropu u 11. vijeku. Radi se o omiljenom i jako dostupnom čaju koji možemo naći u skoro svuda. Ovdje ćemo se pozabaviti njegovim ljekovitim svojstvima i mogućnosti primjene za različite tegobe. Na početku ćemo napomenuti da postoje dvije vrste u našim krajevima ali su po svojstvima iste te nije važno koju vrstu koristite. (Thymus serpyllum i Thymus vulgaris)
Još u antička vremena čaj od majčine dušice koristio se za pospješenje menstruacije, mokrenja te se preporučivala njegova upotreba u kasnoj trudnoći za lakši i brži porođaj.
Po drevnim manastirskim predanjima preporučuje se šoljica čaja od majčine dušice svako jutro kako bi dobili svježinu, smiraj želudca i opšti osjećaj zadovoljstva, zdravlja i energije.
Kod bolova u želucu ili menstrualnih bolova možete koristiti čaj od majčine dušice koji će vam ove tegobe oprobano ublažiti. Iako se u našim krajevima za ove namjene više koriste menta i kamilica , majčina dušica će vam svakako biti adekvatan lijek.
Vjerovatno najbolja i najefikasnija  namjena majčine dušice je liječenje dišnih puteva, posebno kod bronhitisa, bronhijalne astme i jakog kašlja sa puno sluzi. Čaj se pravi od majčine dušice i bokvice u jednakim omjerima sa jednom kriškom limuna.  Po kašika ili vrečica ova dva čaja se potpopi u vrućoj vodi na minutu. Pije se odmah što toplije, isključivo gutljaj po gutljaja ne sve odjednom.  Pri teškim stanjima kašlja, bronhitisa i astme i posebno pri opasnosti od razvoja upale pluća ovaj čaj pijete svaki sat tokom cijelog dana po sistemu gutljaj po gutljaj da bi efikasno prevenirali upalu i sanirali pluća.
Zanimljivo je napomenuti manje poznatu ulogu majčine dušice u liječenju alkoholizma. Punu šaku majčine dušice prelijemo sa litrom vrele vode poklopimo i ostavimo samo dvije minute. Čaj držimo u termos boci i alkoholičaru dajemo supenu kašika svakih 15 minuta. On će imati dosta tegoba kao što su mokrenje, mučnina, proljev, povrćanje, znojenje i sl. što su sve znakovi detoksifikacije organizma. Vremenom ovi simptomi će nestati i stanje će se popraviti.
Kod problema sa epilepsijom postoji terapija majčinom dušicom koja se sastoji od pijenja dvije šolje čaja svakog dana u trajanju od 3 sedmice. Nakon toga se pravi pauza od deset dana pa se tretman nastavlja. Ovaj vid liječenja traje tokom cijele godine a ne samo za vrijeme napada.
Kod problema sa oduzetošću usljed moždanog udara , multiple skleroze, reumatizma, atrofije mišića i uganuća djelotvorno je ulje od majčine dušice. Ulje se pravi tako da se od cvjetova i listića nabranih po popodnevnom suncu napunimo staklenu bocu. Na to dodamo djevičansko maslinovo ulje kojim prelijemo listiće iznad nivoa cvijetova tako da ih potpuno potopi. Bocu zatvorimo i ostavimo da stoji na suncu ili u blizini drugog blažeg izvora topline 14 dana. Ulje se može konzumirati i utrljavati  za navedene tegobe po potrebi.
www.zdravljebezdoktora.com