Istraživanje pokazalo: Koja krvna grupa najviše, a koja najmanje oboljeva od korone

4710

Preliminarno naučno istraživanje u Kini pokazuje da su osobe sa nultom krvnom grupom najmanje izložene riziku obolijevanja od virusa korona, a najrizičniji su oni sa krvnom grupom tipa A.

Otkako je krenula pandemija virusa korona, naučnici pokušavaju da shvate zašto virus neke ljude ozbiljno pogađa, a neke jedva da “okrzne”. Simptomi zaraze kreću se od gotovo nikakvih tegoba ili par dana kašljanja, pa do akutnog respiratornog distresnog sindroma, koji može biti i fatalan.

Naučnici su zato počeli da analiziraju genetiku krvnih grupa.

Genetičar Peng George Wang i njegove kolege sa kineskog Južnog univerziteta za nauku i tehnologiju (Southern University of Science and Technology) objavili su rezultate studije, koja još nije sasvim verifikovana, a u kojoj je upoređivana zastupljenost krvnih grupa među 2.173 zaražena pacijenta.

Pokazalo se da je krvna grupa A povezana sa većim rizikom od zaraze virusom korona, a nulta sa najmanjim, prenosi portal “Scientific American”.

Epidemija SARS-a takođe je ukazala na slične rezultate.

Krvne grupe imaju dvije različite vrste molekula saharida (šećer) na površini crvenih krvnih ćelija. Jedna odgovara grupi A, a druga grupi B.

Svaku vrstu molekula proizvodi enzim čiji gen postoji u dva oblika (jedan za tip A, a drugi za tip B). Treća varijanta gena kodira neaktivni enzim – nulta. Osoba koja ima varijante A i B enzima ima krvnu grupu AB.

Svaki saharid A ili B, može funkcionisati kao antigen i pokrenuti stvaranje antitijela. U sistemu krvnih grupa, nulta je najbogatija antitijelima.

Ipak, postavlja se i pitanje brojnosti populacije sa određenom krvnom grupom u Wuhanu veliki dio stanovnika ima krvnu grupu A, pa najveći broj zaraženih ima taj tip krvne grupe, prenosi Srna.

Raspodjela krvnih grupa populacije u Wuhanu je takva da 31 odsto populacije ima krvnu grupu A, 34 odsto nultu, 24 odsto B, a ostali AB.

Zaraženi virusom korona u Wuhanu imali su sličnu raspodjelu krvnih grupa: 38 odsto imalo je krvnu grupu A, 26 odsto B, te 25 nultu.

Slični podaci zabilježeni su i u Shenzhenu.