Soda bikarbona je uobičajeni kuhinjski sastojak koji koristimo u kući za sve, od pečenja do čišćenja. Međutim, koliko god vjerujemo da znamo o ovom čudesnom sastojku, još uvijek ima puno stvari o sodi bikarboni koje ne znamo.
Medicinska ili „čista” soda pomaže uravnotežiti pH organizma i spriječiti mnoge bolesti uzrokovane pretjeranom kiselošću organizma.
Vjerovatno ste već pročitali o brojnim upotrebama sode bikarbone, od čišćenja odvoda, poliranja srebra do izbjeljivanja zubi i drugog,  ali da li ste znali da je konzumiranje sode bikarbone izuzetno korisno za zdravlje?
Da, ovaj jednostavan kuhinjski sastojak može vam pomoći da poboljšate svoje zdravlje i olakšate određeni broj zdravstvenih stanja. A ako ga spojite s nekim drugim podjednako zdravim korisnim sastojcima, dobit ćete snažan eliksir zdravlja.
Prema najnovijoj studiji Poljoprivrednih nauka Univerziteta Penn State, redovna potrošnja zelenog čaja može poboljšati efekat vježbanja i pomoći vam da brže smršate. Rezultati studije o miševima koji su bilo na visokim mastima i koji su redovno dobijali ekstrakt zelenog čaja, pokazali su da se tjelesna masa kod miševa smanjila za 27% a abdominalna masa za 36,6%.
Zeleni čaj sadrži tri jedinjenja koja pomažu gubitak težine: kofein, katehine i teanine. Sve tri ove supstance blokiraju enzime zadužene za skladištenje masti u vašem tijelu.
Ako kombinujete sodu bikarbonu sa zelenim čajem, stimulišete proces sagorijevanja masti te stvarate i optimalno okruženje pH 7,2 u svom tijelu, što je neophodno za optimalnu ravnotežu.
Da biste podigli svoj metabolizam i sagorili masnoće, morate redovno konzumirati zeleni čaj i soda bikarbonu.
Potrebni sastojci
– 1 kesica zelenog čaja
– pola čajne kašike sode bikarbone
– 1 čajna kašika meda
– 2 kašike soka od limuna
– 1 šolja proključale vode.
Uputstvo za pripremu
U proključalu vodu stavite kesicu zelenog čaja na 5 minuta. Nakon toga, čaj sklonite s vatre, izvadite kesicu, dodajte sodu bikarbonu, med i sok od limuna. Promiješajte dobro i vaš napitak je spreman za konzumaciju.
Uputstvo za upotrebu
Čaj pijte dva puta dnevno, uvijek svježe pripremljen. Prvu šolju uzmite ujutro, 30 minuta prije doručka, a drugu pola sata prije ručka. Za najbolje rezultate, napitak pijte 3 sedmice.
Ovaj čaj poboljšava imunološki i kardiovaskularni sistem, uklana toksine iz tijela, djeluje kao diuretik, snižava šećer i loš holesterol, te djeluje antiupalno i antioksidantno.
www.zdravljebezdoktora.com