Mlijeko i maslinovo ulje u borbi protiv gastritisa

260

Gastritis je upala želučane sluznice, a razlikujemo akutni i hronični gastritis. Glavni uzroci akutnog gastritisa su pretjerana konzumacija alkohola ili dugotrajna upotreba nesteroidnih antireumatika poput aspirina i ibuprofena. Može nastati i nakon većeg operativnog zahvata, traumatske ozljede, opeklina ili teških infekcija.
Gastritis počinje bolom u gornjem dijelu trbuha, mučninom i žgaravicom. Često se takvi simptomi ubrzo povuku, ali ako potraju, jasno je da se razvio gastritis. Želučana sluznica kod gastritisa nadražena je i upaljena.
Liječenje započinje uvođenjem mjera kao što su prestanak pušenja i promjena prehrambenih navika.
Prvi i najvažniji korak koji treba da imate na umu je održavanje normalne količine kalorija.
Konzumacija svježeg voća je izuzetno važna za one koji pate od gastritisa. Najviše se preporučuju papaja, ananas, dok đumbir, kokosova voda, sok od paradajza, jogurt, čaj od kamilice također mogu biti korisni. Kao i uvijek, važno je pokušati da konzumirate osam čaša vode dnevno kako biste ostali dobro hidrirani!
Da započnete dan zdravim i hranjivim doručkom, preporučujemo med i ovsenu kašu, jogurt sa komadićima banane ili ananas sa suhim sjemenom papaje ili orasima i drugim sjemenima po vašoj želji.
Ako imate sokovnik, još jedan lijek je komzumacija čaše soka od peršuna s malo soli i crnog bibera dnevno.
Prirodni lijekovi za hronični gastritis služe za ublažavanje simptoma i omogućavaju zdraviji način života te je do njih lako doći.
Prvi korak je da se naviknete da svakodnevno između obroka pijete čašu tople vode s dvije kašike meda. Još jedan lagan lijek koji se uzima ujutro je jedna kašika maslinovog ulja koje se doda u čašu toplog ili vrućeg mlijeka. Možda nije najprijatnijeg ukusa ali je izuzetno efikasan u eliminisanju iritantnih simptoma.
Još jedan odličan pripravak za držanje gastritisa pod kontrolom je pola kašičice sjemena zelenog kardamoma, komarača i cimeta lagano prženih u tavi trideset sekundi.
Ako se borite s jakim i/ili čestim simptomima gastritisa piće i hrana koju definitivno treba izbjegavati su:
– kiseli sokovi
– hrana s puno začina
– izuzetno začinjena hrana
– gazirana pića
– alkohol
– kafa
– mliječni proizvodi s puno masti
– hrana koja je previše vruća ili suviše hladna
– čokolada.
Ljudi koji boluju od ovog stanja nikad ne bi trebalo da gladuju ili da dozvoljavaju sebi da budu previše gladni. Trebali bi jesti po redovnom rasporedu i konzumirati dosta voćnih sokova između obroka. Stomak nikada ne smije dugo ostati prazan. Veoma je važno da nikada ne idete u krevet previše siti ili previše gladni!
www.zdravljebezdoktora.com