Ime biljke Gospina trava uopšte nije slučajno? Ovo je lijek za svaku ženu.

1507

Kantarionovo ulje dolazi od biljke znane još kao Gospina trava, a spada u vrstu pljuskavica.

Kaže se kako ne postoji oboljenje, što fizičko, što psihičko, na koje ovo ulje nema pozitivan efekt. Od kožnih oboljenja i oštećenja, pa sve do depresije, kantarionovo ulje će se pobrinuti za ono što vas muči.Kantarion ili Gospina trava se bere tijekom maja i juna, a u njenim se prekrasnim žutim cvjetovima i listovima pronalazi eterično ulje koje možete koristiti kao prirodni lijek za razna oboljenja. Od opekotina, ožiljaka, čireva, pa sve do reume, gihta i depresije, na sve će kantarianovo ulje ostaviti pozitivan trag.

KAKO DA NAPRAVITE KANTARIONOVO ULJE

Uberu se žuti cvjetovi, karakterističnog mirisa i njima se napune tri četvrtine tegle, a zatim preko toga prelije, po mogućnosti, domaće maslinovo ulje, a može i neko drugo. Nakon toga, tegla se zatvori poklopcem i ostavi na suncu 45 dana. Kada ulje dobije specifičnu, crvenkastu boju, procijedi se kroz gazu, sipa u boce i čuva na mračnom mjestu.

UPOTREBA I BLAGODETI

Kantarionovo ulje ne koristi se prilikom sunčanja, ali dođe li do opekotina, može se koristiti za prvu pomoć pri ublažavanju tegoba. Značajno pomaže kod opekotina, porezotina, čireva, akni, ožiljaka, hemoroida, proširenih vena, ali i reume, upale živaca i mišića. U narodu postoji vjerovanje da gospina trava pomaže i kod takozvanih ženskih problema, poput upale jajnika i pojave cista, ali pomaže i kod regulacije hormona.

Od davnina se vjeruje da kantarionovo ulje djeluje kao antibakterijski lijek iz apoteke ljekovitog bilja. Koristi se i pri masažama, a blagotvorno djeluje i na želudac. Stari recept glasi: nekoliko kapi ulja na kocki šećera rastopiti u ustima.

I njegov čaj ima blagotvorno djelovanje

Nerijetko se kantarion pominje i kao prirodan i zdrav lijek protiv depresije. Konzumiranje nekoliko kapi pomaže i kod uznemirenosti.

Ipak, posebno mjesto zauzima njegov čaj koji blagotvorno djeluje kod poremećaja raspoloženja u menopauzi, depresije, nesanice, menstrualnih bolova, ali i kod mnogih drugih tegoba. Čaj od sušenog kantariona, najbolje je piti ujutro, prije jela i navečer prije spavanja. Važno je napomenuti, ove preporuke nastale su u narodu, a suvremena medicina ima drugačija pravila. Ipak, mnogi potraže pomoć u prirodi, a kantarion ili gospina trava, visoko je na toj ljestvici.

DEPRESIJA
Kantarionovo ulje ima antibakterijsko i antivirusno djelovanje, a istraživanja su pokazala kako na depresiju, pa čak i onu sezonsku, ima utjecaj zato što usklađuje razine hormona seratonina i dopamina.

KOŽNI PROBLEMI
Kantarionovo ulje odličan je izbor kao lijek za kožne probleme, zbog toga što djeluje antibakterijski, rane će brže zacijeljivati dok možete i liječiti opekotine prvog stupnja. No, ne savjetuje ga se koristiti kada se idete sunčati jer može povećati šansu od crvenila kože i opekotina. Na koži se koristi tako da se na određeno mjesto namaže, no nemojte ga sstavljati na one rane koje još krvare.

PROBAVNE TEGOBE I UPALE
Koristiti se može i kada vas boli u trbuhu, kod upale jajnika, ali i kod bolnih bubrega te protiv proljeva.

MASAŽA
Kantarionovo ulje izuzetno je pogodno za masaže, a pomoći će čak i kod propadajuće boli. Možete uzimati i oralno dva puta dnevno, dok čaj od gospine trave, odnosno pljuskavice, je izuzetno koristan i za bolove u leđima izazvane napetošću.

UKLJEŠTENI ŽIVCI
Za bol živaca, odnosno kod uklještenih živaca, dvije do tri kape kantarionovog ulja stavite u dvije žlice maslinovog ili bademovog ulja te mažite na bolno mjesto svaka tri sata.

UHOBOLJA
Kantarianovo ulje pomaže i kod uhobolje, a možete ga upotrijebiti samostalno, odnosno jednostavno nakapati u uho i zatvoriti uho komadom vate. Ističe se kako kantarianovo, kao niti nijedno drugo ulje, ne stavljate u uho ako već postoji iscjedak jer može pogoršati situaciju.