Napravite ulje od cimeta i iskoristite sve njegove zdravstvene blagodati (uputstvo)

1157
Cinnamon sticks and powder

Drvo cimeta je biljka koja potiče iz Azije a najzastupljenije je u Indiji , Šri Lanki, Brazilu i Madagaskaru. Kao začin i lijek koristi se još od vremena drevnog Egipta. U Evropi najveća potražnja za cimetom nastaje u srednjem vijeku te postaje osnovni proizvod trgovine između bliskog istoka i Evrope.Njegov egzotični ukus je osvojio cijeli svijet ali tokom vremena,  kako su otkrivana ,u prvi plan dolaze njegova mnogobrojna ljekovita svojstva.
Danas se može reći da se radi o idelanoj kombinaciji sjajnog začina i prirodnog lijeka. U našim krajevima malo je poznato korištenje ulja od cimeta. Postoje dvije vrste ulja od cimeta. Prva vrsta je esencijalno ulje velike jačine koje se pravi od listova i kore biljke jako složenim postupkom. Drugo je ekstraktovano ulje cimeta koje sami možete napraviti. Potrebni su vam:
– nekoliko štapića cimeta
– čisto maslinovo ulje (rafinirano)
Kompletne štapiće cimeta stavite u staklenu teglu. Štapiće prelijte čistim maslinovim uljem tako da potpuno budu potopljeni. Teglu dobro zatvorite i ostavite na sobnoj temparaturi 3 sedmice. Svaki dan dobro promućkajte teglu. Nakon tri sedmice procjedite ulje kroz gazu u tamniju staklenu flašu. Nakon ovoga vaše ulje od cimeta je spremno za upotrebu.  Broj štapića cimeta se određuje proizvoljno ali bi bilo najbolje da tegla bude popunjena (najmanje 5-6 štapića na pola litra ulja). Što je veći broj štapića cimeta to bolje. Ukoliko ne možete pronaći štapiće možete koristiti i prah u omjeru 1:5 u odnosu na ulje  (100 grama praha cimeta na pola litre ulja). Ipak preporučujemo upotrebu štapića jer se mljevenjem i dugotrajnim stajanjem samljevenog cimeta gube mnoga ljekovita svojstva.
Ulje će imati sjajan miris i okus. Kombinacija već ljekovitog i zdravog maslinovog ulja sa svim preuzetim korisnim i ljekovitim sastojcima cimeta pravi je eliksir zdravlja kako za vanjsku tako i unutrašnju upotrebu. Ulje cimeta je jaki antioksidans koji spriječava oštećenja i štiti ćelije od slobodnih radikala koji uzrokuju najteže bolesti i starenje organizma.
Ulje možete koristiti kako god vama odgovara. Možete ga dodavati preko gotovih jela, u kolače ili salate u zavisnosti kako vam ukus bude odgovarao ali ne preporučujemo dugotrajnu termičku obradu. Ipak ulje je najednostavnije i najbolje piti i to po 1-2 čajne kašikice ujutro i navečer. Ulje možete primjenjivati i za vanjsku upotrebu utrljavanjem na bolna, upaljena ili na drugi način oboljela mjesta.
Ulje ima antiseptička, antibiotska, analgetička  i afrodizijačka svojstva.
Prema studiji Univerziteta Wheeling Jezuit  iz SAD-a korištenje cimeta ili ulja cimeta odličan je tonik za mozak koji spriječava tenzije, nervozu i gubitak pamćenja te značajno pojačava moždanu aktivnost.
Korištenje ulja od cimeta odličan je pročišćivač krvi od svih nečistoća a samim tim odlično djeluje na sprijačavanje pojave bubuljica. Ulje cimeta poboljšava cirkulaciju krvi i spriječava stvaranje ugrušaka, te njegovo redovno korištenje pojačava metaboličku aktivnost, smanjuje krvni pritisak  i reducira mogućnost moždanog i srčanog udara.
Osim toga, redovno korištenje ulja od cimeta poboljšava kontrolu šećera u krvi kod dijabetičara te brzo normalizira šećer u krvi. Istraživači iz Amerčkog Human Nutrition Research Center dokazali su da komponente koje se nalaze u cimetu pozitivno djeluju na vitalne dijelove  ljudskog zdravlja posebno kod dijabetičara.
Ulja od cimeta pozitivno djeluje na uništenje bakterija u urinarnom traktu a posebno u žučnoj kesi. Osim što spriječava i uništava bakterije ulje od cimeta reducira i uništava gljivice te se primjenjuje i kao lijek protiv kandide.
Redovna upotreba u istraživanjima je pokazala da upotreba ovog ulja pozitivno djeluje na rad debelog crijeva, te prevenciju raka debelog crijeva.
Dugo iskustvo korištenja cimeta i ulja od cimeta  u orijentalnoj ishrani pokazalo je  značajno poboljšanje probave i smanjenje pojave gasova i nadimanja. Za sve problem i infekcije u vašim ustima, oko zubnog tkiva, ranice u ustima, te glivice po jeziku potrebno je uzeti supenu kašiku ulja od cimeta. Ulje mućkajte par minuta tako da dospije u sve dijelove usne duplje. Nakon par minuta mućkanja ulje pljunite. Antupalna svojstva omogućavaju primjenu ulja za probleme sa artritisom. Potrebno je manju količinu ulja utrljati na bolno mjesto. Proces ponavljati ujutro i navečer sve dok bolovi ne prestanu. Isto se odnosi i na problem sa upalom mišića. Dobro je poznata činjenica da se cimet i ulje koristi i kao dobar prirodni lijek protiv prehlade i gripe i upale grla. Ova kombinacija je i sjajan diuretik koji će olakšati i ubrzati izlučivanje tečnosti iz tijela. Na kraju ali ne i manje važno kod mnogih muškaraca i žena korištenje ulja od cimeta djeluje kao odličan afrodizijak koji pojačava libido.
Spisak zdravstvenih blagodeti cimeta i ovog fantastičnog ulja ni izbliza se na završava na nabrojanim i može se reći da je cimet odnosno ulje cimeta korisno za vaše kompletno zdravlje.
Za vrijeme trgovine koja se odvijala između Evrope i Orijenta  cimet bio vrijedniji i od zlata a čuvan je i transportovan kao blago pod oružanom pratnjom.
Podjelite ovaj tekst sa prijateljima putem facebooka.
www.zdravljebezdoktora.com