Najbolji čaj za žene

2147

Pogledate li u stare zapise narodnih ljekova otkrićete da se ime jedne biljke uvijek ponavlja. Riječ je o hajdučkoj travi poznatoj i kao kunica, ranjenik ili stolisnik.  ( Achillea millefolium)
Kunica se spominje u različitom receptima kao lijek za mnoge tegobe ali uvijek i iznova najviše kao biljka za svaku ženu.
Čaj od kunice preporučuje se ženama koje imaju problem sa redovnom menstruacijom. Također isti čaj koriti se i za druge tegobe oko hormonalnih poremećaja, menstrualnog ciklusa, kao što su krvarenja, bolovi i drugi problem u trbuhu vezani za menstruaciju.
U slučajevima klimakterija čaj od kunica djeluje protiv unutrašnjeg nemira i drugih tegoba izazvanih ovim stanjem.

Kod bijelog pranja i spuštene materice kombinuju se kupke i čaj od kunice. Osim toga neugodan svrabež vanjskih dijelova ženskih polnih organa također se uspješno riješava korištenjem kupke od kunice.
Stari zapisi kažu da bi svaka žena bez obzira da li ima ili ne posebne tegobe trebala piti čak od kunice sa vremena na vrijeme.
Osim problema sa ženskim organima kunica ili hajdučka trava koristi se i protiv jakih migrena, vrtoglavica, mučnina i čestih krvarenja iz nosa.
Ukoliko imate problem sa upalama živaca na rukama i nogama također se koriste kupke od kunice.

Osim ovoga kunica odlično djeluje na koštanu srž jer potiče obnavljanje krvi. Stoga se posebno preporučuje stalno korištenje čaja pri oboljenjima koštane srži i krvi.
Čaj od kunice uspješno pomaže i kod krvarenja u želucu, krvavih hemoroida i žgaravice.
Kunica je uspješna je i toplo se preporučuje i kod smetnji u cirkulaciji, suženja krvnih sudova i angine pektoris.Kunica je dostupna svuda u našim krajevima na livadama i pašnjacima.
Kompletna biljka se koristi za čaj.Čaj se pravi od jedne vrhom pune supene kašike svježe ili osušene kunica na 2,5 dcl vode. Kunica se prelije vrelom vodom , sačeka se da kratko odstoji i može se konzumirati. Čaj je najbolje piti gutljaj po gutljaj a ne sve odjednom. Nećete pogriješiti ako čaj pijete svakodnevno u dužim vremenskim intervalima.