Kako povećati mušku plodnost ishranom i promjenom navika

265

Prilikom nemogućnosti začeća kod parova vrlo često uzrok je sperma  koja može biti malobrojna, oštećena, slabe zapremine i male pokretljivosti. Donosimo vam spisak  namirnica koje je potrebno pojačati u ishrani tokom nekoliko mjeseci kako bi se stanje na prirodan način popravilo:
BANANE
Banane sadrže bromelain enzim koji kontroliše polne hormone. Banane su također izvor vitamin A, B1 i C. Ovi vitamini pomažu stvaranje sperme te omogućavaju tijelu da popravi svoju opštu snagu potrebnu za to.
TAMNA ČOKOLADA
Tamna čokolada sadrži aktivnu supstancu znanu kao L-arginin. Ona pomaže u stvaranju zapremine sjemena i povećanju njenog broja.
BIJELI LUK (ČEŠNJAK)
Bijeli luk bogat je alicinom koji pospješuje cirkulaciju krvi. Ovaj process pomaže poboljšanje cirkulacije u genetalijama što osnažnjuje spermu. Bijeli luk također sadrži vitamin B6 i selen koji kontroliše proizvodnju polnih hormona i redukuje oštećenja sperme. Bijeli luk u bilo kojem obliku (sirov, u prahu ili kuhan) potrebno je konzumirati što više.
NAR
Nar je bogat antioksidansima koji reduciraju melanodialdihide koji su odgovorni za oštećenja spreme.  Konzumiranje nara redovno može pomoći organizmu u uništenju slobodnih radikala i u povećanju potencijala sperme.
GOVEDINA
Govedina sadrži veće količine  cinka koji štiti spermu od uticaja slobodnih radikala. Cink spriječava pretvaranje testesterona u esterogen što ojačava libido.
ORASI
Orasi su bogati argininom koji povećava volumen sperme i njenu proizvodnju. Orasi su bogati omega 3 masnim kiselinama koje pospješuju cirkulaciju krvi u penisu. Orasi sadrže veliku količinu antioksidansa koji štite tijelo od bolesti.
ŠPINAT
Špinat je bogat folnom kiselinom koja povećava broj spermija. Folna kiselina je odgovorna i za jačanje sperme i povećanje njene pokretnosti.
VOĆE
Voće sadrži mnogo antioksidansa. Oni povećavaju broj spermija i spriječavaju njihovo oštećenje. Voće je bogato i folnom kiselinom koja osnažuje spermu.  Voće je bogat izvor C vitamina koji povećava pokretljivost sperme i time podiže mogućnost oplodnje.
JAJA
Jaja  povečavaju plodnost i podižu broj spermija. Jaja sadrže vitamin E koji spriječava degeneraciju tkiva testisa. Jaja su također bogat izvor antioksidansa koji neutraliziraju slobodne radikale i štite ćelije.
SJEMENKE BUNDAVE
Sjemenke bundave  značajno utiču na povećanje broja spermija. Jako su bogate omega 3 masnim kiselinama koje poboljšavaju cirkulaciju.  Također je u studiji World Journal of Chemistry potvrđeno da sjemnke bundave povoljno utiču na prostatu i povećanje proizvodnje testesterona.
VODA
Konzumiranje mnogo vode pomaže tijelu da poveća broj spermatozoida. Također povećava funkcionalnost i pokretljivost sperme.

ŠTA TREBA IZBJEGAVATI
Muškarci koji imaju ovu vrstu problema najbolje si mogu pomoći održavanjem zdravlja , regularne tjelesne težine te osebno korištenjem uravnotežene i zdrave prehrane. Gore navedene namirnice osnova su prehrane koju treba koristiti u dužem periodu kako bi se stanje popravilo na prirodan način.
Ono što je potrebno istovremeno izbjegavati : Prije svega to su alkoholna pića u pretjeranim količinama većim od od dva pića na dan (2×0,05  žestokog pića ili 2×0,33 l piva), pretjeranu upotrebu cigareta, proizvode od soje, jako masnu hranu koja je bazirana na štetnim masnoćama i mnogo pržene hrane u ulju, previše kafe i korištenje jako toplih kupki, sauna, jakuzija i sl.
Zdrav način života i ishrane po ovakvim pravililma u period od barem 6 mjeseci rezultiraće znatnim poboljšanjem stanja ukoliko se ne radi o nekom ozbiljnijem medicinskom poremećaju.
Podjelite ova saznanja sa prijateljima putem facebooka.
 www.zdravljebezdoktora.com