Kako jednostavno održavati i popraviti zdravlje očiju (instrukcije)

621

Dobar vid uzimamo zdravo za gotovo, ali kada dođe do poremećaja većina ljudi tek tada shvati koliko je vid važan. Svakodnevno smo izloženi pretjeranom naprezanju očiju pri stalnoj upotrebi računara, mobitela, čitanju , pisanju i slično, a što dovodi do potencijalnog oštećenja vida. Da bi spriječili ubrzano oštečenje očiju u pravilu bi trebalo praviti odmor za oči svakih 20 minuta promjenom tačke fokusa a povremno tokom dana napraviti i par brzinskih vježbi.
Vježbe za oči pomažu da se vid popravi na nekonvencionalni način, odnosno da se sačuva zdravim što duže. Jednostavno vježbanje očiju istovremeno poboljšava cirkulaciju i sprečava nastajanje ili razvijanje oboljenja očiju kao što je katarakta, glaukom, kratkovidnost odnosno dalekovidnost te strabizam. Vježbe za poboljšanje mišića očiju potrebno je  prakticirati svakodnevno kada su oči jako opterećene odnosno ako ste u mogućnosti čim osjetite umor u očima. Vježbe možete izvoditi bilo gdje a nisu vam potrebni nikakvi rekviziti. Trajanje vježbi je svega 2-3 minute.
Svaku od vježbi koju ćemo navesti u koracima potrebno je odraditi po 10 puta srednje brzo i 5 puta brzo. Vježbe se izvode tako da pratite ispruženi palac svoje ruke isključivo pogledom očiju bez pomjeranja glave. Palac mičete u krajnje položaje dokle vam pogled maksimalno doseže.
1. Sjednite uspravno i gledajte pravo, ispružite ravno desnu ruku ispred sebe sa izbačenim palcem prema gore.
2. Počnite pomicati ruku desno- lijevo, lijevo –desno, dokle možete pratiti pogledom bez micanja glave (15 puta: 10 srednje brzo i 5 brzo)
3. Zatim pomičite ruku gore-dolje , dolje –gore, dokle pogled seže (15 puta: 10 srednje brzo i 5 brzo)
4. Potom pomjerajte palac dijagonalno desno –gore, zatim lijevo dolje, i nazad obrnuto: lijevo-dolje prema desno-gore (15 puta: 10 srednje brzo i 5 brzo),
5. Podignite lijevi palac za dijagonalno lijevo-gore i desno dolje i nazad desno- dolje prema lijevo-gore (15 puta: 10 srednje brzo i 5 brzo),
6. Lijevom rukom kružite u pravcu kazaljke na satu krug dokle pogled doseže (15 puta: 10 srednje brzo i 5 brzo),
7. Desnom rukom kružite u pravcu suprotnom od kazaljke na satu, (isto 15 puta)
8. Postavite palac ravno ispred lica i probližavajte palac do nosa, a zatim odaljujte palac od lica dokle možete ispružiti ruku (fokus je stalno na palcu)
9. Nakon završetka, energično protljajte dlanove dok se ne ugriju i pritisnite oči toplim dlanovima 15 sekundi da biste tako prenijeli energiju i toplotu na njih.

Ovim postupkom vježbe su završene. Tokom vježbanja osjetit ćete kako vaši mišići očiju intenzivno rade , odnosno kako vam se usljed toga popravlja cirkulacija i vraća snaga u oči a umor nestaje.
Ove vježbe su posebno korisne kada se profesionalno bavite nekim preciznim poslom koji zahtjeva koncentraciju i stalni pogled u jednu tačku. Izvodeći vježbe vidjećete kako se vaša vidna koncentracija vraća za samo nekoliko minuta.
Kada intenzivno koristite računar, čitate ili radite neki posao gdje vam je fokus očiju u vašoj blizini svakih 20 minuta prekinite taj posao i gledajte najmanje pola minute u neku tačku koja je udaljena od vas najmanje 5 metara. Potom možete nastaviti sa poslom. Ako cijeli dan radite sa fokusom na veliku blizinu potrebno je da prekide radite svakih 20 minuta a navedene vježbe barem jednom na dan.
Istovremeno sa vježbanjem očiju potrebno je pojačati unoso ekstrakta borovnice za poboljšanje cirkulacije u očima te unos ekstrakta šipka koji je bogat vitaminom A i naravno svježe mrkve po mogućnosti, čime ćete uraditi mnogo za svoj vid.
Ove kratke vježbe trajanja par minuta, svakodnevno,  mogu vas poštediti mnogo problema i dobrim dijelom poništiti negativno dejstvo pretjeranog naprezanja očiju kojem smo izloženi životom kakav živimo u 21. vijeku.
Podjelite ovaj tekst sa svojim prijateljima na Facebooku kako bi i oni došli do ovih saznanja.
www.zdravljebezdoktora.com