loading...

Zdravstveni benefiti popularne hrane: Brojni razlozi da BADEM uključite u svoju ishranu

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

bademi 19 12 2017Drvenasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae), jestive jezgre ploda, badem je bogat izvor vitamina E, bakra, magnezijuma, dobrog kvaliteta proteina i zdravih nezasićenih masnih kiselina.

Studije su otkrile da bademi mogu potencijalno pomoći u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti, smanjiti rizik od raka i pomoći produžavanju života.

Bademi su prepuni vitamina, minerala, proteina i vlakana. Oko 30 grama badem sadrži jednu osminu naših dnevnih potreba za proteinima.

Bademi se mogu jesti sami, sirovi ili prženi. Dostupni su kao brašno, ulje, maslac ili bademovo mlijeko.

Zdravstvene prednosti badema dokumentirane su stoljećima, a savremena istraživanja podupiru neke od ovih tvrdnji. Zato postoje razni razlozi zbog kojih treba da bademe uključite u vašu ishranu.

1) Bademi i holesterol

Studija objavljena u Journal of the American Dietetic Association sugeriše da konzumiranje badema povećava razinu vitamina E u plazmi i crvenim krvnim stanicama i smanjuje razinu holesterola.

Jedan od autora studije rekao je: „Ova studija je važna jer pokazuje da konzumacija badema može znatno povećati razinu vitamina E u prehrani i krvotoku. Vitamin E je snažan antioksidans koji štiti vaše stanice od oštećenja na dnevnoj bazi i sprječava oksidaciju holesterola zbog začepljenja arterija. Šačica badema dnevno je sjajan način da dobijete vitamin E da bi vaše tijelo ostalo zdravo“.

2) Bademi i rizik od raka

Bademi potencijalno mogu smanjiti rizik od raka. Godine 2015. u jednom je istraživanju otkriveno je da su pojedinci, koji su konzumirali veće količine kikirikija, oraha i badema, imali rizik od raka dojke smanjen za dva do tri puta. Autori su zaključili da „kikiriki, orasi i bademi djeluju kao zaštitni faktor za razvoj raka dojke“.

3) Bademi i bolesti srca

Bademi, zajedno s orasima i sjemenkama uopšte, često su povezani s poboljšanim razinama lipida u krvi te su dobri za srce. Postoje neki dokazi koji ukazuju na to da uključivanje badema u vašu ishranu može pomoći u sprečavanju bolesti srca, ali sveukupno, dokazi nisu neuvjerljivi. U istraživanju objavljenom 2014., naučnici su otkrili da bademi znatno povećavaju količinu antioksidansa u krvotoku, snižavaju krvni pritisak i poboljšavaju protok krvi. Njihovi nalazi daju težinu teoriji da mediteranska dijeta s puno badema ima velike zdravstvene koristi.

bademi 19 12 2017-24) Bademi i vitamin E

Bademi sadrže relativno visok nivo vitamina E, antioksidansa. Zapravo, oni su jedan od najboljih prirodnih izvora vitamina E, koji čini 37 posto preporučenog dnevnog unosa u samo 30 grama. Vitamin E štiti stanice od oksidacijskih oštećenja. Veći unos vitamina E je bio povezan sa smanjenim rizikom od određenih bolesti, poput Alzheimerove bolesti, nekih karcinoma i bolesti srca. Međutim, neke studije su otkrile blagi porast rizika od raka prostate s većim udjelom vitamina E. Rad Američkog udruženja objavljen u 2014. godini nije pokazao značajne prednosti vitamina E protiv srčanih bolesti ili moždanog udara.

5) Bademi i šećer u krvi

Postoje neki dokazi da bademi mogu pomoći u održavanju šećera u krvi pod kontrolom. Smatra se da ta sposobnost ovisi o njihovoj visokoj razini. U oko jedne trećine osoba s dijabetesom tipa 2, razine magnezija su niske. U jednoj studiji, osobe s dijabetesom tipa 2 i niskom razinom magnezija uzimale su dodatke magnezija. Istraživači su mjerili povećanje razine magnezija i poboljšali otpornost na inzulin.

6) Bademi i regulisanje težine

S obzirom da bademi imaju nizak nivo ugljikohidrata te visok nivo bjelančevina i vlakana, ljudima mogu pomoći da osjećaju sitost, o čemu su pisale brojne studije, što doprinosi manjem unosu kalorija.

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

You have no rights to post comments

Dobro došli na web stranicu:

www.ZdravljeBEZdoktora.com

 www.facebook.com/ZdravljeBEZdoktora

  

____Četvrtak , 20. Februar/Veljača, 2020. godine__

Stranica koja Vam pomaže da živite zdravo i dugo. Praktični savjeti i korisne informacije o Vašem zdravlju. 

 

Prijatelji stranice:

http://dijetamesecevemene.com/

www.znateonajvic.com

http://medkaolek.com/

PRETRAŽIVAČ STRANICE

Как выбрать внешний диск. Внешний жесткий диск как выбрать самый подходящий. Какой внешний диск выбрать. Какой принтер выбрать. Какой выбрать лазерный принтер сегодня. Какой цветной принтер выбрать. Готовые программы на java. Изучаем java с нуля быстро. Как начать программировать на java. Бесплатные игры для планшетов android. Качественный samsung android планшет. Планшет android цена. Отдых в турции отели. Самый лучший отдых в турции. Отдых в турции отели цены. Wow дк гайд. Лучший wow фрост дк гайд. Wow дк танк гайд. Рабочие программы на языке python. Изучаем python с нуля. Язык python для начинающих. Бесплатые плагины для Joomla. Скачать joomla плагины бесплатно. Где скачать самые последние плагины на joomla.
loading...