loading...

JESTE LI ZNALI da kakao smanjuje rizik od debljanja?

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

kakao solja 13 12 2017

Kakao potiče iz tropskih krajeva Južne Amerike. Raste na drveću visine četiri do osam metara, čiji se plod najčešće koristi za dobijanje kakao praha i čokolade.

Od davnina se smatra dragocjenim napitkom. Ranije je bio rezervisan samo za ratnike i društvenu elitu, a imao je sakralne i svečane odlike.

Stablo kakaovca donosi plodove do nekoliko puta godišnje. Odraslo stablo ima prosječno tridesetak plodova godišnje, dok svaki plod ima isto toliko sjemenki, što je dostatno za oko kilogram čokolade.

Profesor Joshua Lambert sa pensilvanijskog univerziteta je, tokom istraživanja, zaključio da šolja toplog kakaoa ili gorke čokolade, koju bi trebalo popiti pred spavanje, smanjuje rizik od debljanja, upala unutrašnjih organa i dijabetesa tipa 2.

Rezultati njegove studije, kako je upozorio, odnose se samo na napitke s visokim sadržajem kakao mase i niskim sadržajem šećera.

Objasnio je da kakao sadrži visok sadržaj flavonoida, supstanci koje smanjuju količinu triglicerida u krvi, proširuje krvne sudove i čine ih fleksibilnijim. Promjene u stanju krvnih sudova vidljive su već nakon deset nedjelja redovne konzumacije kakaoa ili vruće čokolade prije spavanja.

kakao prah 13 12 2017Kakao, zbog sadržaja mineralnih soli, vitamina i ugljenih hidrata, daje energiju i zato je idealan za one koji se bave sportom, oporavljaju se ili su u razvoju.

Sadrži magnezijum, mineral koji često nedostaje osobama koje pate od depresije za koju je odlična jedna šolja tople čokolade.

Njegovi alkaloidi imaju stimulišuće djejstvo na nervni sistem. Feniletilamin, supstanca iz kakaoa, proizvodi osjećaj zadovoljstva, slično endorfinu.

U kakau je u velikim količinama prisutan fosfor, koji je veoma efikasan protiv mentalnog umora i nervne iscrpljenosti, dok su kofein i teofilin dobri, jer stimulišu cerebralnu aktivnost.

Španski osvajač Bernal Diaz je još 1519. godine u svom dnevniku zapisao da su Indijanci, pošto su popili ovo piće, mogli da putuju cijele noći a da se ne umore, ni da ogladne. Danas je kakao obavezan u ishrani astronauta.

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

You have no rights to post comments

loading...