loading...

Izliječite upalu uha pomoću cimeta, čuvarkuće, bijelog luka, maslinovog ulja...

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

uho 8 11 2017

Naše uho se dijeli na vanjsko, srednje i unutrašnje pa tako imamo i tri upale. Kada je u pitanju upala  vanjskog uha, koja je i najčešća, bolesnik se najčešće žali na izrazito jaku bol, jer dolazi do upale kože koja oblaže kanal koji vodi do bubnjića. Obično se radi o bakterijskoj upali, mada može biti i gljivična infekcija. Mogu biti prisutni slabiji sluh i jak svrbež. Kod jake upale mogu oticati i limfni čvorovi oko uške.

Upala vanjskog uha najčešće se javlja kod plivača kada voda koja ostane u zvukovodu pospješuje upalu, toplog vremena zbog vlage i znoja u zvukovodu, problematične kože kao što su ekcem i psorijaza i „čišćenja“ ušiju sa štapićima što dovodi do iritacije kože zvukovoda.

Želite li izbjeći klasično liječenje upale uha, isprobajte prirodne metode liječenja pomoću maslinovog ulja, bijela luka, čuvarkuće, bademovog ulja, cimeta i morske soli.

Ukoliko ste se odlučili za maslinovo ulje, ugrijte ga da postane mlako, a onda jedan štapić za uho umočite u ulje. Nježno obrišite predio ušne školjke, a dvije do tri kapi ukapajte u uho.

U slučaju bakterijske infekcije uha, primijenite recept od bijelog luka, jer uspješno uništava bakterije. Dva čehna bijelog luka zagrijte u 50 ml maslinovog ulja. Kada se postane toplo, u uho nakapajte nekoliko kapi ovog ulja. Pustite da stoji 5 do 10 minuta, potom okrenite glavu na drugu stranu da ulje izađe. Napominjemo da stavljanje sirovog bijelog luka može izazvati iritaciju kože i peckanje. Ulje držite u frižideru, a koristite po potrebi uz prethodno blago zagrijavanje.

Za liječenje raznih upala, odavno se primjenjuje čuvarkuća. Dovoljno je uzeti par listića ove biljke, prepoloviti ih i njihov sok iscijediti u uho te ostaviti da djeluje nekoliko minuta. Da bi vam bilo ugodnije, sok čuvarkuće možete i zagrijati.

Malo cimeta pomiještajte s maslinovim uljem a zatim zagrijte. Kada postane vruće, uklonite s vatre i pustite da se hladi dok ne postane hladno. Smjesu procijedite, a ulje sipajte u uho.

Još jedna metoda koja je naučno dokazana da pomaže je da jednu i po šolju krupne morske soli stavite u čistu, bijelu, pamučnu čarapu. Čarapu zavežite a potom je stavite na tavu i zagrijte da ne bude prevruća. Čarapu stavite na bolno uho i sačekajte nekoliko minuta. So zadržava toplinu zbog minerala koji su u njoj, a u kombinaciji s visokom tjelesnom temperaturom pomaže ublažiti bol sve dok se tijelo ne obrani od infekcije.

Za masažu uha dobro je i bademovo ulje. U 10 ml ulja stavite 3 kapi lavande i 1 kap kamilice pa nježno masirajte. Šum u ušima riješit će se čajem od imele, matičnjaka, kima i kamilice.

Ukoliko često imate problem s bolovima u ušima, neke studije su pokazale da trebate smanjiti unos mliječnih proizvoda, jesti što manje zasićenih masnih kiselina i izbaciti šećer, meso i obilna jela. Postoji mogućnost i da ste osjetljivi na kukuruz, kikiriki ili pšenicu. Također, izbjegavajte i dim cigarete jer on iritira bubnjić.

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

You have no rights to post comments

loading...