loading...

Pijte čaj od šipka protiv prehlade i povišene temperature

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

sipak caj 30 10 2017 2Ljekovitost šipka spominje se još u Vedama i djelima staroislandske književnosti i mitologije. Od davnina je divlji šipak bio poznat u ljekarstvu, a služio je i kao hrana siromašnim slojevima. Stari Rimljani su vjerovali da liječi bjesnoću.

Latinskog naziva cynorhhodon – šipak ima ogromne količine vitamina C, čak 1700-2000 mg za 100 grama, koji se ne gubi kuhanjem. Sadrži i vitamine A, D i E, kao i vitamine B1 i B2 te masne kiseline i antioksidant flavonoid, zatim natrij, kalij, kalcij, željezo, magnezij, ugljikohidrate, dijetna vlakna i bjelančevine.

U kombinaciji sa ostalim korisnim tvarima koje se nalaze u šipku, vitamin C se lako apsorbira u probavnom traktu pa se naročito preporučuje starijim osobama. Preporučljiv je kod dojilja, jer vitamin C iz pripravaka šipka lako prelazi u mlijeko i dobro utiče na razvoj dojenčeta. Zbog svog diuretskog djelovanja, jer uzrokuje povećano izlučivanje urina, preporuča se kod gihta, reume, bubrežnog pijeska i kamenca.

Šipak otklanja malaksalost, umor, anemiju do upale unutarnjih organa, dok unos čaja od šipka smanjuje razinu slobodnih radikala. Zbog antiupalnih svojstava pomaže kod infekcije mokraćnog sistema. Čisti dišne puteve, a veoma je dobar kod sprječavanja prehlada i raznoraznih virusnih infekcija. Također, sprječava starenje tkiva i stanica, te pomaže kod obnove stanica, stimulira mokrenje, sadrži polifenole koji štite od raka i kardiovaskularnih bolesti te poboljšava cirkulaciju.

Ova biljka pročišćava krv, pomaže kod mučnine, blago snižava krvne žile, pomaže kod dizenterije, kod padavice, zatim kod kamenca u bubrezima i mokraćnom mjehuru, pomaže kod probavnih tegoba (proljev), povećava imunitet cijelog organizma, jača, osvježava i povećava energiju. Dobar je za kožu, mišiće i kosti, protiv reume, sprječava bolove zubi, pomaže kod detoksikacije organizma, djeluje umirujuće i sprječava stres.

Šipak se najviše konzumira kao čaj, koji se najčešće preporučuje u zimskim mjesecima, u vrijeme prehlada, jer uspješno snižava povišenu temperaturu.

Čaj od šipka jednostavno se može pripraviti tako da dvije čajne kašike osušenih plodova prelijete vrelom vodom i pustite da odstoji 10-15 minuta.

Za dobar, dubok i miran san kuhajte 1 veliku kašiku zdrobljenog šipka 5 minuta u 3 dcl vode. Dodajte 3-4 lista metvice. Poklopite i ostavite 2 sata, a zatim procijedite. Zasladite medom i čaj pijte tokom dana, a posebno prije spavanja.

Jeste li znali da se Cockta, najpopularnije bezalkoholno gazirano piće bivše Jugoslavije, pravi od šipka?

 

 

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Refreširaj

loading...