loading...

Vrijeme je za grah: Idealna namirnica koja liječi i održava funkciju bubrega

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

grah 27 10 2017

Grah je jednogodišnja biljka iz porodice mahunarki, porijeklom iz Južne Amerike, koja sazrijeva u jesen. Ima izuzetnu kaloričnu vrijednost pa stotinu grama graha ima 143 kilokalorija, ali i sve druge potrebne biološke materije, kao što su: bjelančevine (26%), ugljeni hidrati (52%), masti (2,1%), lecitin, kalijum, kalcijum, fosfor, gvožđe, magnezijum, cink i natrijum. Odličan je izvor vitamina B6, K, riboflavina (B2) i B3. Proteini u grahu pomažu mišićima u našem tijelu, a složeni ugljikohidrati pružaju stalni izvor energije.

Iako sadrži mnogo bjelančevina, nedostaju im aminokiseline koje su neophodne za ljudski organizam a što se može nadoknaditi upotrebom žitarica u ishrani. Upravo je zbog bjelančevina grah veoma popularan u vegetarijanskoj kuhinji.

Ova namirnica pozitivno djeluje na naše zdravlje tako što snižava holesterol, reguliše šećer u krvi i proizvodnju inzulina s obzirom na nizak glikemijski indeks i složene ugljikohidrate koji se polako probavljaju. Također je dobar za zdravlje probavnog trakta i štiti od raka, a pogotovo debelog crijeva. Kako podsjeća na naš organ bubreg, tako i liječi isti i održava njihovu funkciju.

Grah obiluje i folnom kiselinom koja je posebno važna za trudnice, dok povoljno utiče i na zdravlje zbog vitamina tiamina koji sudjeluje u proizvodnji energije i sintezi acetilkolina, neurotransmitera za pamćenje.

Na našem podneblju mogu se naći sve vrste graha pa ga je preporučljivo što više jesti. Posebno se preporučuje dijabetičarima i onima koji žele regulisati tjelesnu težinu.

Smanjuje i rizik od srčanih bolesti zbog prirodno niskog udjela masnoće te štiti do moždanog udara.

Kako nam dolaze zimski dani, tako je i vrijeme graha, pa ga jedite u što večim količinama, pod uslovom da nemate želučane, crijevne i druge smetnje.

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Refreširaj

Dobro došli na web stranicu:

www.ZdravljeBEZdoktora.com

 www.facebook.com/ZdravljeBEZdoktora

  

____Ponedjeljak , 24. Septembar/Rujan, 2018. godine__

Stranica koja Vam pomaže da živite zdravo i dugo. Praktični savjeti i korisne informacije o Vašem zdravlju. 

 

Prijatelji stranice:

http://dijetamesecevemene.com/

www.znateonajvic.com

http://medkaolek.com/

PRETRAŽIVAČ STRANICE

Снять квартиру посуточно. Быстро снять посуточно квартиру в казани. Снять однокомнатную квартиру посуточно. Помощь в получении ипотеки. Удобное получение ипотеки в сбербанке. Что нужно для получения ипотеки. Отопление частного дома. Как сделать отопление частный дом схема. Частный дом монтаж отопления. Восстановление жесткого диска. Быстрое восстановление информации с жесткого диска. Восстановление данных жесткого диска программа. Кредит с плохой историей. Быстрые кредиты онлайн с плохой историей. Срочный кредит с плохой историей. В какой сервер играть в WOW. Топ world of warcraft серверы. Wow серверы pandaria. Круглопалочный станок чертежи. Круглопалочный станок купить дешево. Самодельный круглопалочный станок. Кредит на покупку квартиры. На долго взять кредит на квартиру. Кредит на покупку квартиры.
loading...