loading...

Simbol zdravlja i plodnosti: Nar štiti prostatu i poboljšava kvalitetu sperme

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

nar 20 10 2017

Iako ga mnogi rijetko jedemo i koristimo u pripremi jela, nar se smatra jednom od najljekovitijih voćki. Njegov je plod  žućkasto-crvene boje, prepun jestivih sjemenki koji dozrijeva u kasnu jesen.

Nar (Punica granatum), malo drvo ili žbun koji može da naraste od šest do deset metara u visinu, nаstаo je u regionu sadašnjeg Irаna. Bio je uzgаjаn još od dаvninа širom mediterаnskog regionа i sjeverne Indije. Danas se ovo voće uzgaja širom Bliskog istokа i regiona Kаvkаzа, sjeverne Afrike i tropske Afrike, na Indijskom potkontinentu, Centrаlnoj Aziji, kаo i u sušnim dijelovimа jugoistočne Azije te u dijelovima Kаlifornije i Arizone. Nar je u posljednjih nekoliko godina postаlo voće koje se češće javlja na komercijаlnim tržištimа Evrope i zаpаdne hemisfere.

Bogat je izvor vitamina, minerala, antioksidanasa i drugih korisnih materijala, zbog čega je poštovаno kаo simbol zdrаvljа, plodnosti i vječnog životа. U 100 gr nara imamo 12% dnevnih potreba za vitaminom C, 16% za vitaminom K i 10% za folatima. Nar sadrži i vitamine B grupe, vitamine A i E te minerale kalijum i gvožđe.

Zbog vitamina C, preporučuje za konzumiranje nara s ciljem jačanja imuniteta, a posebno u vrijeme sezonskih prehlada, gripa i viroza.

Antioksidant punicalagin, koji se nalazi u naru, blagotvorno djeluje na zdravlje srca i krvnih sudova pa se redovnim uzimanjem ovog ploda snižava krvi pritisak i smanjuje količina lošeg holesterola u organizmu.

Ovo voće puno je fitohemikalija koje podstiču stvaranje serotonina, hormona koji reguliše brojne biološke funkcije u tijelu, od tjelesne temperature do apetita. Kada je u ravnoteži, daje osećaj mentalne opuštenosti i zadovoljstva.

Nar je bogat kalijumom, kalcijumom, fosforom i gvožđem, pa se smatra i velikim čuvarom zdravlja zuba i odličnom prevencijom od osteoporoze.

Narove sjemenke su odličаn izvor dijetetskih vlаkаnа (20% prema dnevnim potrebama). Znanstvenici iz Škotske su otkrili da svakodnevna konzumacija nara može regulisati oslobađanje hormona gladi i smanjiti apetit, a istovremeno potaći stvaranje osjećaja sitosti.

Ekstrakt nara ima i do deset puta jače dejstvo od samog ploda. Jedna čaša soka dnevno poboljšat će kvalitetu sperme, smanjiti mogućnost dobijanja erektilne disfunkcije i zaštititi prostatu. Sok nara je odličan saveznik za uništavanje bakterija u organizmu poput ešerihije koli i stafilokoka.

S obzirom da sadrži i biljne hormone, fitoestrogene, nar dokazano pomaže u slučaju hormonalne neravnoteže te ublažava neželjene simptome prije i za vrijeme menstrualnog ciklusa, a posebno u razdoblju klimakterija i menopauze.

Kada je u pitanju uzimanje nara u trudnoći, najbolje bi bilo da se posavjetujete s vašim ljekarom. Neki stručnjaci smatraju da je nar jedna od najzdravijih namirnica za trudnice i da djeluje pozitivno na majku i plod, dok su drugi stručnjaci mišljenja da nije bezbjedno jesti nar u trudnoći, upravo zbog njegovog kontraceptivnog dejstva i mogućnosti da izazove pobačaj.

Osim što se može jesti, od nara možete napraviti čaj tako što ćete malu kašiku kore preliti s ključalom vodom, ostaviti da odstoji te piti tri puta dnevno, zatim napraviti sirće za salatu i kao dodatak drugim jelima – u 1 litar sirćeta staviti dva isitnjena nara i koru i ostaviti da stoji mjesec dana.

Jedna šolja soka od nara ili konzumiranje u vidu suplemenata, prema istraživanjima, smanjuje rizik i pruža određenu razinu zaštite od raka, pa i raka dojke.

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

You have no rights to post comments

Dobro došli na web stranicu:

www.ZdravljeBEZdoktora.com

 www.facebook.com/ZdravljeBEZdoktora

  

____Petak , 24. Januar/Siječanj, 2020. godine__

Stranica koja Vam pomaže da živite zdravo i dugo. Praktični savjeti i korisne informacije o Vašem zdravlju. 

 

Prijatelji stranice:

http://dijetamesecevemene.com/

www.znateonajvic.com

http://medkaolek.com/

PRETRAŽIVAČ STRANICE

Хочу продать квартиру. Ипотека можно ли продать квартиру быстро. Можно продать долю в квартире. В каком банке брать ипотеку. Стоит ли брать ипотеку сегодня. На какой срок брать ипотеку. Утепление стен своими руками. Быстрое утепление стен пенопластом своими руками. Технология утепления стен. Ремонт видеокарты ноутбука. Быстрый ремонт видеокарты своими руками. Сколько стоит ремонт видеокарты. В каком банке взять автокредит. Где выгоднее взять автокредит без проблем. Бесплатный сервер wow. Рейтинг серверов wow сайт. Сервера wow mangos. Чертежи самодельных станков. Скачать чертежи станков для холодной ковки. Сверлильный станок чертеж. Договор аренды квартиры. Стоимость аренды квартиры в Москве. Снять в аренду квартиру.
loading...