loading...

RAZMIŠLJATE LI O PRESTANKU PUŠENJA?

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

pusenje2Svi pa čak i najstrasveniji pušači složit će se sa jednom stvari. Pušenje je štetno i loše po naše tijelo i zdravlje. Iako je većina pušača vrlo svjesna ove činjenice , oni nastavljaju sa pušenjem dajući sami sebi niz razloga i obrzloženja zašto za sada moraju nastaviti  da puše. Ovo su samo  neki od podataka o posljedicama pušenja.

 • Svakim udisajem duhanskog dima u tijelo pušača ulazi više od 4 000 različitih hemijskih tvari, od kojih najmanje 40 uzrokuje rak.
 • Dim koji ide u zrak ima veću koncentraciju štetnih tvari od dima koji uvlači pušač.
 • Ugljenmonoksid nastao pušenjem satima ostaje u krvi.
 • Pušenje je samo po sebi odgovorno za čak trećinu svih oboljenja od svih vrsta raka.
 • Čak jedna ili dvije cigarete mogu izazvati povišenje krvnog pritiska, ubrzanje pulsa i smanjenu cirkulaciju krvi u organizmu
 • Od destet oboljelih od raka pluća,  osam su pušači.

  Pratite naše tekstove na Facebooku!

 • Srce pušača u prosjeku kuca s 10-20 udaraca u minuti brže od srca nepušača.
 • Čak i nakon dva sata prozračivanja, u prethodno zadimljenoj sobi koncentracija štetnih sastojaka iz nikotina još je uvijek iznad dopuštene granice.
 • Ženski organizam sporije razgrađuje nikotin, pa ista količina dima više šteti zdravlju žena nego muškaraca.
 • Iako žene dnevno ispuše istu količinu cigareta češće obolijevaju od raka pluća nego muškarci.
 • Svakih 8 sekundi u svijetu po jedna osoba umre od neke bolesti izazvane dimom duhana.

pusenje 3Većina pušača ima želju da prestane sa pušenjem u nekom narednom periodu kada budu imali manje problema, budu stariji , budu prinuđeni i sl. Ono što je važno da znate je da u bilo kojem momentu da se odlučite na prestanak nećete pogriješiti. Naše tijelo je programirano da se bori sa svim uljezima pa tako i sa štetnim substancama iz duhana. Da nije tako ljudi bi puno ranije umirali od posljedica pušenja. Koliko god da ste dugo pušili kada prestanete , vaše tijelo nastaviće sa eliminacijom posljedica i nakon određenog vremena očistit će se od posljedica a samim tim će vam smanjiti rizike od prerane smrti ili bolesti kao posljedice pušenja. Istraživaći su godinama testirali ljudsko tijelo i došli su do sljedećih zaključaka koliko je potrebno da se očistitie od negativnih uzročnika pušenja. Evo šta se dešava u vašem tijelu nakon prestanka pušenja.

20 minuta

Pritisak i puls se vraćaju u normalu i temperatura u rukama i nogama se povećava.

8 sati

U krvi, nikotin i ugljen monoksid smanjuju se za pola. Nivoi kisika povećavaju se i vraćaju u normalu, te ste 'budniji', spavate bolje i jači ste.

48 sati

Ugljen monoksid i nikotin iz tijela nestaju. Pluća počinju da se čiste, završeci nerava se oporavljaju i vraća vam se čulo mirisa i ukusa.

3 mjeseca

Funkcija pluća i cirkulacija značajno se popravlja. Šetanje i vježbanje postaje lakše, sve manje kašljete.

3-9 mjeseci

Začepljenje sinusa i umor skoro su nestali. Dišete puno, puno lakše i više vam ne nedostaje daha. Generalno ste zdraviji.

1 godina

Rizik da dobijete srčanu bolest smanjio se za 50 posto!

5-15 godina

Rizik da dobijete moždani udar smanjio se i sad je isti kao kod nepušača.

10 godina

Rizik da dobijete rak smanjio se i sad je isti kao kod nepušača: 60 posto karcinoma povezani su s pušenjem i lošom ishranom.

15 godina

Rizik da dobijete srčanu bolest ili infarkt smanjio se i sad je isti kao kod nepušača.

ZdravljeBEZdoktora.com

 


 

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

Komentari  

 
+1 #1 Jesenko 17-11-2016 21:37
Preporučujem knjigu Lako je prestati pušiti, odvikla je mnoge širom svijeta. https://www.google.ba/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwirrY6n0rDQAhUE1RQKHfGGA5cQFgglMAI&url=http%3A%2F%2Fwww.onlineknjige.com%2F2013%2F08%2Fallen-carr-lako-je-prestati-pusiti-pdf.html&usg=AFQjCNGcj6mbmVn9QgmkpXV8WaMccIizNQ&sig2=KZMcj3b4uhNh3X4WGpSB1Q
Citiraj
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Refreširaj

Dobro došli na web stranicu:

www.ZdravljeBEZdoktora.com

 www.facebook.com/ZdravljeBEZdoktora

  

____Ponedjeljak , 24. Septembar/Rujan, 2018. godine__

Stranica koja Vam pomaže da živite zdravo i dugo. Praktični savjeti i korisne informacije o Vašem zdravlju. 

 

Prijatelji stranice:

http://dijetamesecevemene.com/

www.znateonajvic.com

http://medkaolek.com/

PRETRAŽIVAČ STRANICE

Как сделать потолок из гипсокартона. Как сделать подвесной потолок в доме. Какой потолок лучше сделать. Отделка ванной комнаты. Быстрая отделка ванных комнат панелями. Отделка ванной комнаты пластиковыми панелями. Кровля крыши профнастилом. Качественные материалы для кровли крыш. Крыша из мягкой кровли. Самоделки для сада. Успешные самоделки для сада своими руками. Самоделки для сада и огорода. Ванная мебель для ванной комнаты. Купить мебель для ванных комнат недорого. Заказ мебели для ванной комнаты. Бизнес малое производство. Самый малый бизнес идеи производство. Новый бизнес производство. Монтаж дверей своими руками. Быстрый монтаж входных дверей. Легкий монтаж пластиковых дверей. С чего начать ремонт квартиры. Быстрый ремонт дома с чего начать. Ремонт своими руками для начинающих.
loading...