loading...

KAKO ČUVARKUĆU UPOTRIJEBITI KAO NAJBOLJI PRIRODNI LIJEK (RECEPTI)

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

cuvarkuca-1Čuvarkuća (lat. Sempervivum tectorum) višegodišnja je biljka iz porodice Crassulaceae. Zovu je brojim imenima: Gromovna trava, Gromovik, Vazdaživ, Cmilić, Glavotoć. Raste u planinama zapadne, srednje i južne Europe. Već stotinama godina u našim krajevima ljudi je uzgajaju u dvorištima, saksijama, te na  krovovima kuća.Još u spisima sačuvanim iz 9. Vijeka , kada nije bilo konvencionalne medicine, u odredbama koje potiču od Karla Velikog u kojima se seljanima nalaže uzgoj 72 važne biljke, završno poglavlje glasi: Svaki seljak treba imati čuvarkuću na svojoj kući. Radi se o biljci koju i sami možete lako uzgojiti.U fotografijama koje se nalaze uz ovaj tekst možete vidjeti i zanimljiv način sadnje  čuvarkuće, za koju je iskorištena plastična flaša za vodu , a koju su uzgojili i fotografisali članovi naše redakcije stranice zdravljebezdoktora.com Mi smo na ovaj način dobili velike količine biljke koja je uzgojena u dvorištu kuće. Vrlo je otporna na sušu, sunce ali i niske temparature.

Kako je opšte poznata i prihvaćena činjenica da je čuvarkuća vrlo ljekovita biljka nećemo dalje objašnjavati njen sastav  nego ćemo vas upoznati kako da je praktično iskoristite u svrhu liječenja i zdravlja. U nastavku se nalaze provjereni i najviše korišteni recepti i lijekovi , odnosno načini upotrebe čuvarkuće u narodu:

Pratite naše tekstove na Facebooku!

Lijek za uho

Čuvarkuća se u narodu oduvijek koristit kao lijek za većinu problema sa ušima od bolova, oštećenja, prekomjerne smole i začepljenja do gubitka sluha. Njen sok prije modernih ORL doktora i lijekova koristio se za rastvaranje smole  u uhu kao i za probleme i bolove u ušima.

Da bi ste koristili čuvarkuću kao lijek za tegobe uha, potrebno je da iz svježe ubranih mesnatih listova biljke istisnete par mililitara soka , ukapate ga u uho , te legnete i sačekate par minuta. Nakon nekoliko minuta djelovanja soka ustanite a višak soka koji bude curio iz uha obrišite. Proceduru u zavisnosti od tegoba ponavljate 2-3 puta na dan i u dok problemi sa uhom ne nestanu.

cuvarkuca-2

Lijek za kožu

Čuvarkuća je jedna od najboljih biljaka za široki spektar kožnih bolesti i problema. Posjeduje jaka  antiseptička i antibakterisjka svojstva i u narodu se nekada koristila kao odlična prva pomoć kod opekotina, uboda i ugriza, jer pruža brzo olakšanje i smirenje. U to doba nije bilo modernih krema i hemijskih lijekova, te je čuvarkuća provjereno igrala tu ulogu.

Princip liječenja je jednostavan. Uzmete 2-3 mesnata lista , nacjedite malo soka i njime premažete pogođena mjesta. Zatim malo sačekate te presječete jedan ili više listova  tako da se vidi unutrašnjost biljke, te ih prislonite na oboljela mjesta odnosno napravite oblogu od njih  i zamotate površinu da listovi ne mogu otpasti.

Na ovaj način u narodu se tretiraju: kurje oči, pjegice, rane, herpes zoster, opekline, ubodi insekata, čirevi, kraste i sl. Proceduru je potrebno ponavljati neko vrijeme dok se simptomi ili oboljenje ne ublaže ili izliječe.

Sok od čuvarkuće ili sirova čuvarkuća

Sok odnosno sama biljka  sadrži antibakterijske spojeve koji se efikasno  bore protiv mikroorganizma.

Sok pomaže kod raznih upalnih stanja, infekcija, živčanih smetnji, strahova i padavice, mioma, cisti, crijevnih parazita, problema želuca, usne duplje, pojačava imuni sistem.

Ako imate probleme sa usnom dupljom ili grlom nećete pogriješiti ako sok izmućkate u ustima na pogođenim mjestima neko vrijeme. Sok možete piti tako da iscjedite nekoliko svježih listova i dobijete 2-3 kašike koje uzimate svaki dan na prazan stomak ili, ako vam je tako lakše uzmete svježe listove, sažvačete ih i progutate. Kao alternativu  listove čuvarkuće možete izblendati ili samljeti ,  dodati malo vode i meda i popiti.

Čaj od čuvarkuće

Čaj od čuvarkuće također je efikasan i namjenjen je više za unutrašnje probleme vezane za probavu, te tegobe sa menstruacijom. Osim toga i čaj nosi sve blagodeti čuvarkuće i ukoliko vam se taj način njene upotrebe više sviđa i čini pogodnijim nećete pogriješiti.Potrebno je nekoliko listova svježe čuvarkuće kuhati u 2 dcl vode desetak minuta. Kada se čaj ohladi , procjedite ga te pijte ovu količinu u više gutljaja tokom dana.

Osim ovih recepata na ovome linku možete pronaći i naš vrlo čitan tekst i recept: Stari narodni lijek : Mješavina meda i čuvarkuće posebno pogodan liječenje za cisti ali i druga oboljenja.

Ukoliko imate pozitivna iskustva ili neku neobjavljenu recepturu za upotrebu čuvarkuće možete je podjeliti na našoj Facebook stranici, u komentarima ispod teksta ili dostaviti da je mi objavimo kako bi to iskoristili i ostali čitaoci.

ZdravljeBEZdoktora.com

 

 


 

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

Komentari  

 
+1 #5 Slavana/23.02.16 23-02-2016 15:55
Ispravka/ kako se priprem uvarku a" protiv EPILEPSIJE" ( Padavice) hvala ~ Moja gornja poruka nijje jasna, Zato sam ponovila pitanje !
Ispravka/ kako se priprem uvarku a" protiv EPILEPSIJE" ( Padavice) hvala Moja gornja poruka nijje jasna, Zato sam ponovila pitanje !
 
 
-1 #4 Slavana/23.02.16 23-02-2016 14:36
mislila sam na to , to sam pro itala,u va em lanku- da uvarku a" mo e pomo i za obeljele od Padavice ! Ali kako pripremiti ? U kom obliku ? Ako mo ete objasniti ! Hvala !4
 
 
+2 #3 Slavana/23.02.16 23-02-2016 08:29
Molim vas ,kako napraviti recept - za oboljele od Epilepsije" (Padavice) hvala.
 
 
-1 #2 JACA 20-12-2015 08:27
Zaista pomaze, imala sam kurije oko na stopalu, stavljala sam cuvarkuece, umotala u najlon kesu i posle 2,3,veceri izvadila sama kurije oko.
 
 
+3 #1 DRAGAN 19-12-2015 22:06
Provereno.Isced ite sok od cuvarkuce natopite na herpes vise puta i herpes ce ubrzo zasusiti i nestati,a neprijatan bol ce nestati za jedan dan.
 

You have no rights to post comments

Dobro došli na web stranicu:

www.ZdravljeBEZdoktora.com

 www.facebook.com/ZdravljeBEZdoktora

  

____Četvrtak , 20. Februar/Veljača, 2020. godine__

Stranica koja Vam pomaže da živite zdravo i dugo. Praktični savjeti i korisne informacije o Vašem zdravlju. 

 

Prijatelji stranice:

http://dijetamesecevemene.com/

www.znateonajvic.com

http://medkaolek.com/

PRETRAŽIVAČ STRANICE

Таблетки для похудения эффективные. Эффективные зеленые таблетки для похудения. Таблетки для похудения отзывы цена. Сердечная недостаточность симптомы. Бывает ли острое сердечное недостаточность. Острая сердечная недостаточность причины. Народное лечение гипертонии. Лучшие методы лечения гипертонии. Артериальная гипертония лечение. Методы лечения алкогольной зависимости. Лечение алкогольной зависимости в домашних условиях. Быстрое лечение алкогольной зависимости отзывы. Мужское бесплодие причины. Важные бесплодие причины лечение. Психологические причины бесплодия. Ринопластика до и после. Сколько стоит ринопластика в россии. Рнопластика кончика носа. Сделать пластическую операцию. Где сделать пластическая операция лица. Сколько стоит пластическая операция. Лечение артериальной гипертензии. Артериальная гипертензия рекомендации от доктора. Артериальная гипертензия степени риска.
loading...