loading...

DA LI PITI VODU IZ SLAVINE ILI KUPOVNU IZ BOCE?

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

VODAPosljednjih godina po uzoru na zapad i kod nas je krenula moda upotrebe flaširane vode. Reklame i proizvođači tvrde da je flaširana voda čista i zdrava za razliku od vode iz česme. Ipak prema tvrdnjama naučnika sa Univeriteta u Glasgowu Paul Youngera sve i nije tako jednostavno.

Voda u bocama podvrgava se mnogo manje strožim sigurnosnim testovima od vode iz slavine pa je, upozoravaju naučnici, vjerovatnije da je zaražena ili potencijalni izvor infekcije.

Dok se voda i slavine  provjerava višestrukim dnevnim  inspekcijskim režimom, voda iz boca testira se jednom mjesečno, piše Daily Mail. Također, voda iz vodovoda u sebi sadrži tragove hlora koji mogu spriječiti širenje bakterijske zaraze i drugih štetnih tvari. Kada se jednom napuni i zatvori, flaša vode može ostati u skladištu mjesecima prije nego se nađe na policama prodavnica, a ne sadrži dezinfekcijske aditive kao što je hlor.

Nakon što se boca s vodom otvori, nema načina da ostane sterilna te se mora upotrijebiti u kratkom roku. Uz to apsurdno je da je cijena  vode iz boce i do 1.000 puta veća od cijene vode iz slavine.

Ljudi misle kako je konzumiranje vode iz slavine pogrešno budući da je ta voda jeftina i ima je u izobilju. Ali iz sigurnosnih razloga i obzirom na cijenu ona je bolja za ljude – kaže profesor Paul Younger sa Univerziteta u Glasgowu.

Younger dodaje kako voda u boci može vrlo lako postati izvor zaraze ako se slučajno otvori te da se u takvoj vodi može prije pronaći nešto štetno nego u vodi iz slavine.

Mi ćemo dodati da ukoliko već konzumirate vodu iz boce odaberite uvijek proizvođača koji je najbliži vama. Kupujte domaću vodu porijeklom sa najbliže lokacije gdje god da se nalazite. Razlog leži u transportu kojem je podložna voda sa udaljenih lokacija koja može danima putovati različitim prevoznim sredstvima, biti izložena ekstremnim temparturama ili dugim boravcima u skladištima. Važno je napomenuti i to da se voda u bocama pakuje uglavnom u jeftinu i po zdravlje štetnu plastiku koja pri dužem stajanju i promjeni temparature ispušta opasne sastoje u vodu. I sami možete provjeriti o kakvoj se plastici radi ako pogledate dno boce i provjerite oznaku koja se tu nalazi. Oznake plastika možete provjeriti u tabeli koju smo objavili u jednom od naših prijašnjih tekstova koji možete pogledati na OVOM linku.

Pratite naše tekstove na Facebooku!

 ZdravljeBEZdoktora.com

 

 


 

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

Komentari  

 
0 #4 Smilja 06-12-2015 15:18
Voda iz vodovoda je hlorisana radi uništavanja bakterija, ali pijući nju mi unosimo hlor u organizam, a proćitah da je hlor kancerogen,tako da sam počela da kupujem Vrnjce
Citiraj
 
 
0 #3 jovanka 06-12-2015 14:49
a pri tome je puna kamenca koji se lijepi za bubrege i mokracne kanale i besiku ....nisam za cesmusu
Citiraj
 
 
0 #2 Guest 06-12-2015 11:58
Ja pijem izrvosku vodu iz Pušć. Dubrave Staljnjaki
Citiraj
 
 
-1 #1 thea vilfan 06-12-2015 07:57
stoji to što ste napisali ali ima puno pitana još: prvo izvorska voda koja se prodaje kao flaširana zavisi od geološkog sastava tla i ona se u laboratorijama dostavljaća ispituje .. drugo : voda iz vodovodnih cijevi koje su često izraubovane - i time nezdrave daje lošu vodu a zbog nemogućnosti materijalnih ulaganja u poboljšanje instalacija i same vode koja se tako distribuira nisam za nju .. često se i krije sastav štetnih sastojaka np. arsena ... idr. jer smo siromašna zemlja pa dajemo narodu šta možemo i t d .. toliko za ovaj put ..pozdrav iz subotice ...
Citiraj
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Refreširaj

Dobro došli na web stranicu:

www.ZdravljeBEZdoktora.com

 www.facebook.com/ZdravljeBEZdoktora

  

____Nedjelja , 22. Januar/Siječanj, 2017. godine__

Stranica koja Vam pomaže da živite zdravo i dugo. Praktični savjeti i korisne informacije o Vašem zdravlju. 

 

Prijatelji stranice:

http://dijetamesecevemene.com/

www.znateonajvic.com

http://medkaolek.com/

PRETRAŽIVAČ STRANICE

Болезни глаз у человека. Известные болезни глаз лечение. Болезни глаз симптомы. Лечение простуды в домашних условиях. Самое быстрое лечение простуды. Простуда лечение лекарства. Хороший стоматолог отзывы. Самый добрый стоматолог отзывы. Ассоциация стоматологов отзывы. Занятия йогой дома. Быстрая йога для начинающих дома. Как правильно заниматься йогой дома. Обертывание в домашних условиях. Быстрое обертывание живота в домашних условиях. Обертывание в домашних условиях рецепты. Наборы спортивного питания. Вкусная спортивное питание для набора массы. Спортивное питание оптом. Как избавиться от перхоти. Хороший шампунь от перхоти отзывы. Как избавиться от перхоти навсегда. Зеленый чай для похудения. Главные свойства зеленого чая. Можно ли пить зеленый чай.
loading...