loading...

ORAŠASTI PLODOVI - NAJBOLJI OMJER ZDRAVOG I UKUSNOG

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

ORASASTI PLODOIOrašasti plodovi su idelan izbor hrane koje je istovremeno ukusna i zdrava. Sve veći broj istraživanja podupire njihovu ulogu u kontroli težine, zdravlje srca i smanjenju preuranjene  smrti od svih uzroka. Osim toga, većina orašastih plodova  je dobar izvori vlakana, kalija, cinka i željeza.  Postavlja se pitanje koji su najbolji i najzdraviji? To zavisi  od vaših želja, kao i zdravstvenih  problema koje eventualno imate. Donosimo neke savjete koji će vam pomoći da odlučite koju vrstu orašastih plodova da uzimate više.

Zdravlje srca – Orasi su najbolji za održavanje zdravlja srca i osim što su prebogati omega-3 mastima, sadrže visoke količine alfa linolenske kiseline ( ALA ) . Istraživanja su pokazala da redovna konzumacija oraha reducira srčane aritmije,  a Španska studija iz 2006. godine  sugerisala je  da su  orasi učinkoviti kao i maslinovo ulje u smanjenju upala i oksidacija u arterijama nakon masnih i nezdravih obroka . Autori ove studije preporučuju da se uzima jezgra od 8 oraha svaki dan nakon glavnog obroka.

Mršanja ili održavanja kilaže:  Bademi mogu biti dobar izbor za vas. Kombinacija proteina, vlakana i masti je garant sitosti. Dodajte bademe na svoj doručak , žitarice ili jogurt ili posipate njima neku salatu kasnije tokom dana.

Gorivo za sportiste i ljude koji se bave fizičkim poslom:  Indijski oraščić ima više ugljikohidrata i željeza od ostalih orašastih plodova. Oni su dobri kao  izvori proteina i cinka - ključne hranjive tvari za rast stanica i oporavak.  Imajte ih uvijek uz sebe i kada vam je potrebna energija i snaga nekoliko komada će biti dovoljno.

Kontrola krvnog pritiska: Natrij, kalcij, kalij i magnezij značajni su faktori u kontroli krvnog pritiska.  Pistacije i brazilski oraščići sadrže najveće količine tih elemenata te se preporučuju kao najbolji izbor za kontrolu krvnog pritiska.

Trudnoća: Mala šaka orašastih plodova sjajan je odabir u trudnoći. Plodovi sadrže mnoštvo hranjivih i korisnih sastojaka za bebu i majku.  Skoro svi orašasti plodovi su dobri za trudnice a  orasi i lješnjaci imaju najviše folne kiseline. Oni su također odličan izvor željeza i cinka a što je jako bitno za trudnice.

Mozak i pamćenje:  Za zdravlje mozga i pamćenje najbolji su kikiriki i indijski orah. Kikiriki je bogat folatima , mineralom koji je ključan za održavanje zdravlja mozga i kao zaštita propadanja i gubitka pamćenja.  Osim toga kikiriki je bogat korisnim masnoćama i vitamimom E također a koji su bitni za rad i funkcionisanje mozga. Indijski orasi bogati su cinkom , željezom i magnezijumom također ključnim elementima za oštar um i dobro pamćenje.

Zdravo starenje: Studije su pokazale da je redovno korištenje male umjerene količine bilo koje vrste orašastih plodova odlično za zdravo starenje i dug život. Svi orašasti plodovi generalno bogati su polizasićenim masnoćama i omega 3 mastima koje doprinose opštem zdravlju, cirkulaciji a posebno zdravlju srca. Stoga se preporučuje stalna upotreba ovih zdravih namirnica u maloj količini (nekoliko jezgri) svaki dan.

 

Na kraju je vrlo važno napomenuti da su orašasti plodovi jako kalorični i da pretjerana konzumacija može dovesti povećanja tjelesne mase. U njihovoj upotrebi ključna je umjerenost a većina istraživača se slaže da je pola šake ovih ukusnih i zdravih grickalica optimalna dnevna količina idealna kao izvor zdravlja ali i jako ukusan snack.

 

 

ZdravljeBEZdoktora.com

 

 


 

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Refreširaj

Dobro došli na web stranicu:

www.ZdravljeBEZdoktora.com

 www.facebook.com/ZdravljeBEZdoktora

  

____Nedjelja , 25. Februar/Veljača, 2018. godine__

Stranica koja Vam pomaže da živite zdravo i dugo. Praktični savjeti i korisne informacije o Vašem zdravlju. 

 

Prijatelji stranice:

http://dijetamesecevemene.com/

www.znateonajvic.com

http://medkaolek.com/

PRETRAŽIVAČ STRANICE

Как лечить бронхиальную астму. Советы как лечить астму. Где лечить бронхиальную астму. Чем лечить горло ребенку. Красное горло чем лечить быстрее. Чем лечить больное горло. Как лечить гнойную ангину. Скажите как лечить гнойную ангину ребенку. Как лечить ангину антибиотиками. Как лечить сухой кашель. У меня сильный кашель как лечить. Как лечить кашель народными средствами. Средства для возбуждения женщин. Быстрое возбуждение женщины. Признаки возбуждения у женщин. Волосы уход в домашних условиях. Быстрый уход за волосами и лицом. Уход за сухими волосами. Боли в спине лечение. Народное лечение спины дома. Лечение спины народными средствами. Лечение пальцев ног. Почему судороги в ногах причины лечение. Лечение ног народными средствами.
loading...