loading...

LIJEČENJE ČAJEM OD MAJČINE DUŠICE

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

majcina dusicaJedan od čajeva sa najljepšim mirisom u našim krajevima svakako je majčina dušica. Čaj je došao iz sredozemlja u kontinetntalnu Evropu u 11. vijeku. Radi se o omiljenom i jako dostupnom čaju koji možemo naći u skoro svuda. Ovdje ćemo se pozabaviti njegovim ljekovitim svojstvima i mogućnosti primjene za različite tegobe. Na početku ćemo napomenuti da postoje dvije vrste u našim krajevima ali su po svojstvima iste te nije važno koju vrstu koristite. (Thymus serpyllum i Thymus vulgaris)

Još u antička vremena čaj od majčine dušice koristio se za pospješenje menstruacije, mokrenja te se preporučivala njegova upotreba u kasnoj trudnoći za lakši i brži porođaj.

Po drevnim manastirskim predanjima preporučuje se šoljica čaja od majčine dušice svako jutro kako bi dobili svježinu, smiraj želudca i opšti osjećaj zadovoljstva, zdravlja i energije.

Kod bolova u želucu ili menstrualnih bolova možete koristiti čaj od majčine dušice koji će vam ove tegobe oprobano ublažiti. Iako se u našim krajevima za ove namjene više koriste menta i kamilica , majčina dušica će vam svakako biti adekvatan lijek.

Vjerovatno najbolja i najefikasnija  namjena majčine dušice je liječenje dišnih puteva, posebno kod bronhitisa, bronhijalne astme i jakog kašlja sa puno sluzi. Čaj se pravi od majčine dušice i bokvice u jednakim omjerima sa jednom kriškom limuna.  Po kašika ili vrečica ova dva čaja se potpopi u vrućoj vodi na minutu. Pije se odmah što toplije, isključivo gutljaj po gutljaja ne sve odjednom.  Pri teškim stanjima kašlja, bronhitisa i astme i posebno pri opasnosti od razvoja upale pluća ovaj čaj pijete svaki sat tokom cijelog dana po sistemu gutljaj po gutljaj da bi efikasno prevenirali upalu i sanirali pluća. 

Pratite naše tekstove na Facebooku!

Zanimljivo je napomenuti manje poznatu ulogu majčine dušice u liječenju alkoholizma. Punu šaku majčine dušice prelijemo sa litrom vrele vode poklopimo i ostavimo samo dvije minute. Čaj držimo u termos boci i alkoholičaru dajemo supenu kašika svakih 15 minuta. On će imati dosta tegoba kao što su mokrenje, mučnina, proljev, povrćanje, znojenje i sl. što su sve znakovi detoksifikacije organizma. Vremenom ovi simptomi će nestati i stanje će se popraviti. 

Kod problema sa epilepsijom postoji terapija majčinom dušicom koja se sastoji od pijenja dvije šolje čaja svakog dana u trajanju od 3 sedmice. Nakon toga se pravi pauza od deset dana pa se tretman nastavlja. Ovaj vid liječenja traje tokom cijele godine a ne samo za vrijeme napada.

majcina dusica 2Kod problema sa oduzetošću usljed moždanog udara , multiple skleroze, reumatizma, atrofije mišića i uganuća djelotvorno je ulje od majčine dušice. Ulje se pravi tako da se od cvjetova i listića nabranih po popodnevnom suncu napunimo staklenu bocu. Na to dodamo djevičansko maslinovo ulje kojim prelijemo listiće iznad nivoa cvijetova tako da ih potpuno potopi. Bocu zatvorimo i ostavimo da stoji na suncu ili u blizini drugog blažeg izvora topline 14 dana. Ulje se može konzumirati i utrljavati  za navedene tegobe po potrebi.

 

Zdravlje BEZ doktora

 

 

 


 

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Refreširaj

Dobro došli na web stranicu:

www.ZdravljeBEZdoktora.com

 www.facebook.com/ZdravljeBEZdoktora

  

____Petak , 24. Novembar/Studeni, 2017. godine__

Stranica koja Vam pomaže da živite zdravo i dugo. Praktični savjeti i korisne informacije o Vašem zdravlju. 

 

Prijatelji stranice:

http://dijetamesecevemene.com/

www.znateonajvic.com

http://medkaolek.com/

PRETRAŽIVAČ STRANICE

Снять квартиру посуточно. Быстро снять посуточно квартиру в казани. Снять однокомнатную квартиру посуточно. Помощь в получении ипотеки. Удобное получение ипотеки в сбербанке. Что нужно для получения ипотеки. Отопление частного дома. Как сделать отопление частный дом схема. Частный дом монтаж отопления. Восстановление жесткого диска. Быстрое восстановление информации с жесткого диска. Восстановление данных жесткого диска программа. Кредит с плохой историей. Быстрые кредиты онлайн с плохой историей. Срочный кредит с плохой историей. В какой сервер играть в WOW. Топ world of warcraft серверы. Wow серверы pandaria. Круглопалочный станок чертежи. Круглопалочный станок купить дешево. Самодельный круглопалочный станок. Кредит на покупку квартиры. На долго взять кредит на квартиру. Кредит на покупку квартиры.
loading...