loading...

ZNATE LI PRAVILNO KONZUMIRATI MED I KOJE SU NAJČEŠĆE POGREŠKE? EVO NEKOLIKO KORISNIH SAVJETA I PREPORUKA O UPOTREBI MEDA.

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

MEDVjerovatno ste mnogo čuli o koristima konzumacije meda. Sada vam donosimo nekoliko praktičnih savjeta kako pravilno konzumirati med, da bi se izvuklo najviše iz njegovih sastojaka, i šte ne bi trebali nikada raditi prilikom upotrebe meda.

Najbolji način za uzimanje meda je jedna supena kašika na prazan stomak ujutro i jedna naveče.

Med treba da stoji u ustima i da se polako rastapa nekoliko minuta. Nemojte ga odmah progutati i zaliti vodom.  Zadržavanje meda u ustima omogućit će apsorciju dijela meda kroz krvne sudove ispod jezika  u organizam prije nego dospije u želudac. Tako ćete pokupiti najbolje od zdravih sastojaka meda.

Druga varijanta je da rastopite supenu kašiku meda u mlakom mlijeku ili čaju. Onda ovaj napitak lagano pijete uz manje zadržavanje u ustima. Na ovaj način aktivira se enzim koji podstiče aktiviranje antiseptičnog i antivirusnog svojstva meda ko djeluje prvo na usnu duplji i ždrijelo a kasnije na ostatak organizma. Ovako se dobija maksimalna zdravstvena korist meda i jačanje vašeg imunog sistema.

Med konzumiran ujutro dat će vam snagu i energiju a navečer pred spavanje uz mlijeko ili čaj pomoći će vama i vašoj djeci da imate bolji san.

Med se ne daje djeci starosti ispod jedne godine (po novijim istraživanjima dvije) zbog dva razloga i to: dojenačkog botuliza, teškog oboljenja koje med može izazavati i potencijalnih alergijskih reakcija. Med sadrži veliku koncentraciju potencijalnih alergena na koje dječiji organizam nije spreman te treba biti oprezan.

Med možete staviti na opekotine odmah nakon njihovog nastanka čime ćete izbjeći stvaranje plikova i ožiljaka. Med možete staviti i na manje rane i posjekotine jer je antiseptičan. Time ćete izvršiti sterilizaciju i umanjiti bol.

Nemojte nikada izlagati med visokim temparaturama. Med postaje toksičan kada se izloži visokoj temparaturi. Zato med nikada ne stavljate u kolače ili jela koji se peku. Jako zagrijan ili zapečen med postaje štetan jer stvara ljepljivu toksičnu masu koja zakrčuje probavni trak i crijeva.

Med gubi ljekovita svojstva na temparaturi većoj od 40 stepeni C te ga stavljajte tek kada se čaj dobro ohladi da bi zadržao svoje pozitivno dejstvo. 

Pratite naše tekstove na Facebooku!

Med po mogućnosti uzimajte drvenom, porculanaskom  ili plastičnom kašikom. Postoje tvrdnje da uzimanje meda metalnom kašikom dijelom utiče na gubitak njegovih ljekovitih svojstava.

Med kristalizacijom ne gubi ljekovita svojstva. To je samo prirodni process koji se dešava kada je med skladišten na nešto nižoj temparaturi. Rok trajanja dobro zatvorenog meda je doslovno neograničen.

Podjelite ova saznanja sa prijateljima putem facebooka.

Zdravlje BEZ doktora

 

 


 

 

PODJELITE OVAJ TEKST PUTEM FACEBOOKA

Komentari  

 
-1 #7 Salih Smailagić 31-08-2015 14:48
Ja Med Volim Kao Bezbroj Bogova ! ! !
 
 
-2 #6 rade 29-06-2015 20:15
Ja se u potpunosti slazem za metalnu kasiku,to su price nasih starih baka naravno netreba zanemariti njihova verovanja,ali se ne slazem da se nevalja metalnom kasikom uzimati.
 
 
+2 #5 ANA T. 17-06-2014 15:30
Stranica vam je i više nego super. ima jako poučnih članaka - napisa, no nije dozvoljeno kopiranje kako bi se moglo printat samo ono što me interesira (remda je - ponavljam - sve super).
Vaše članke nalazim preko facebook-a.
Eto žao mi je što ne dozvoljavate da si mi obični smrtnici možemo "spremat" korisne informacije koje bi po potrebi mogli koristit.

S poštovanjem.

Ana
 
 
+2 #4 ZdravljeBEZdoktora 27-11-2013 13:41
Aco, u potpuno ste u pravu za botulizam . Mi kao stranica se više bavimo nemedicinskim aspektima priče kada god je to moguće a čisto medicinske dijagnoze i terapije ostavljamo drugima. S obzirom da se radi o potencijalno ozbiljnom oboljenju koje može biti uzrokovano medom u tekst smo dodali i taj podatak na Vašu sugestiju vezano za dojenčad. Zahvaljujemo se na Vašem komentaru!
 
 
+1 #3 Aca 27-11-2013 11:35
Netačno je (ili bar nepotpuno) da se med ne daje deci zbog alergijskih reakcija. U pitanju su bakterije koje žive u anaerobnim uslovima kao med, koje mogu prouzrokovati botulizam kod dece.

Članak obiluje faktima, a činjenica da su bez referenci ne uliva mi poverenje, kada je već jedna ovakva stvar propuštena.
 
 
+3 #2 vecko 26-11-2013 23:40
Citira Eva:
Sve je savršeno točno,članak je fantastičan- osim jednog :
da se med ne uzima metalnom kašikom. Na nevolju, nisam vidjela da postoji sistem za vrcanje meda bez metala, i to objašnjava da današnji nekorozirajući metali koji se koriste za pribor za jelo i vrcanje meda, ne stvaraju spojeve koji bi umanjili njegovu vrednost.Ako strojeve za vrcanje počnu raditi od drveta, stakla ili plastike, onda možemo biti sigurni da ga trebamo uzimati nečim što nije metalno.A do tada, razmislimo o tome...


Ja ovo pokusavam godinama da objasnim svojoj zeni...
 
 
+20 #1 Eva 25-11-2013 23:35
Sve je savršeno točno,članak je fantastičan- osim jednog :
da se med ne uzima metalnom kašikom. Na nevolju, nisam vidjela da postoji sistem za vrcanje meda bez metala, i to objašnjava da današnji nekorozirajući metali koji se koriste za pribor za jelo i vrcanje meda, ne stvaraju spojeve koji bi umanjili njegovu vrednost.Ako strojeve za vrcanje počnu raditi od drveta, stakla ili plastike, onda možemo biti sigurni da ga trebamo uzimati nečim što nije metalno.A do tada, razmislimo o tome...
 

You have no rights to post comments

Dobro došli na web stranicu:

www.ZdravljeBEZdoktora.com

 www.facebook.com/ZdravljeBEZdoktora

  

____Četvrtak , 20. Februar/Veljača, 2020. godine__

Stranica koja Vam pomaže da živite zdravo i dugo. Praktični savjeti i korisne informacije o Vašem zdravlju. 

 

Prijatelji stranice:

http://dijetamesecevemene.com/

www.znateonajvic.com

http://medkaolek.com/

PRETRAŽIVAČ STRANICE

Как выбрать внешний диск. Внешний жесткий диск как выбрать самый подходящий. Какой внешний диск выбрать. Какой принтер выбрать. Какой выбрать лазерный принтер сегодня. Какой цветной принтер выбрать. Готовые программы на java. Изучаем java с нуля быстро. Как начать программировать на java. Бесплатные игры для планшетов android. Качественный samsung android планшет. Планшет android цена. Отдых в турции отели. Самый лучший отдых в турции. Отдых в турции отели цены. Wow дк гайд. Лучший wow фрост дк гайд. Wow дк танк гайд. Рабочие программы на языке python. Изучаем python с нуля. Язык python для начинающих. Бесплатые плагины для Joomla. Скачать joomla плагины бесплатно. Где скачать самые последние плагины на joomla.
loading...